Peste 100 de mineri din schimburile 1 şi 2 de la exploatarea de cărbune Livezeni, din Valea Jiului, au refuzat să iasă din subteran, miercuri după-amiază, la finalul programului de lucru, ei fiind nemulţumiţi de faptul că salariile vor fi plătite cu întârziere, informează AGERPRES.
Potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, minerii nu vor să accepte ca salariile să fie achitate până pe 26 februarie, aşa cum s-a convenit miercuri dimineaţă la finalul unui alt protest spontan.
Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă acestea au fost întârziate din cauză că societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru plata acestora.
De la 1 ianuarie, veniturile CEH s-au redus cu 7 milioane de lei, deoarece complexul nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.
„Am pierdut serviciile de sistem de la data de 31 decembrie. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, circa 5 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Ajutorul pentru închiderea Minei Lonea era 2 milioane lei. Am pierdut, dintr-odată, 7 milioane de lei, din 12 milioane de lei”, a declarat Roşu.
Aproximativ 120 de mineri de la exploatarea de huilă Lupeni, din Valea Jiului, continuau, joi dimineaţa, protestul prin care au refuzat să iasă din subteran, nemulţumiţi de întârzierea de aproape 10 zile cu care ar urma să-şi primească salariile, a declarat preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Alin Sîn.
Potrivit acestuia, la mina Lupeni s-au deplasat administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, şi directorul general Samuel Dioane pentru a-i convinge pe mineri să renunţe la protestul din subteran.
„La mina Lupeni continuă protestul. Sunt circa 100-120 de oameni, din toate schimburile de lucru. Ei se află la puţul 15, în subteran. Oamenii cer drepturile salariale restante şi sunt îndreptăţiţi să facă această solicitare. E greu să trăieşti de la plată la avans. Oamenii îşi pun problema cum vor trăi până pe 26 februarie? Sunt oameni care nu au bani să vină la muncă sau pentru un supliment de hrană consistentă, cu care să vină la lucru. Unii chiar aici au ajuns, nu mai au bani”, a afirmat liderul sindical.
Pe de altă parte, liderii sindicali ai minerilor se vor reuni pentru a identifica pârghiile legale prin care procesul de acordare a salariilor ar putea fi grăbit.
Preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele” a mai precizat că activitatea la celelalte mine din Valea Jiului se desfăşura, joi dimineaţa, în condiţii normale.
CEH este format din minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Paroşeni şi Mintia, numărând circa 4.000 de angajaţi.