15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEPreședintele Ungariei îl trage de urechi pe Klaus Iohannis: Nu ne mai...

Președintele Ungariei îl trage de urechi pe Klaus Iohannis: Nu ne mai poluați râurile!

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Ungariei, János Áder, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, în legătură cu poluarea cu metale grele a râului Someş şi i-a cerut acestuia ca România să facă paşii necesari în direcţia evitării unor astfel de poluări, devenite deja regulate.

În scrisoarea sa, şeful statului ungar i-a cerut omologului său român să îşi folosească influenţa şi să apeleze la toate mijloacele de care dispune pentru a promova respectarea obligaţiilor din cadrul acordurilor bilaterale şi multilaterale dintre cele două ţări şi din cadrul Uniunii Europene, în domeniul protecţiei mediului.

János Áder a spus că este convins că ar putea fi prevenită repetarea acestor poluări, devenite regulate, şi provocarea unor daune pe termen lung râurilor şi faunei, dacă se vor organiza acţiuni hotărâte ale autorităţilor române.

Preşedintele maghiar a reiterat că poluarea cu metale grele provenită din sterilul de mină din partea de nord a României a ajuns în Someş în urma ploilor abundente de acolo. Pe porţiunea din Ungaria a râului poluarea a fost observată joi, când apa şi-a schimbat şi culoarea, a adăugat János Áder. Potrivit şefului de stat, testele de laborator arată concentraţii crescute ale mai multor metale grele (zinc, cupru, cadmiu), cantitatea acestora depăşind nivelul acceptabil.

Deocamdată nu se ştie ce efect va avea poluarea asupra calităţii apei şi asupra faunei, ceea ce este sigur, însă, este că “s-a întâmplat deja de mai multe ori ca apele româneşti care curg către Ungaria să sufere astfel de contaminări”, a spus Áder.

Politicianul maghiar a reamintit că aceasta nu este prima, ci – după 2013 şi 2018 – a treia oară când metalele grele provenite din minele închise din judeţul Maramureş ajung în Lăpuş, iar de acolo, în Someş şi până în Ungaria.

“Sunt convins că această situaţie periculoasă trebuie remediată acum, fără întârziere, evitând ca apa provenită din mine să afecteze în mod repetat ecosistemul fragil al râurilor noastre, care din 2000 încoace, de la poluarea devastatoare cu cianuri, a fost din ce în ce mai sensibil la schimbările compoziţiei apei”, a scris preşedintele maghiar.

Preşedintele Ungariei a atras atenţia colegului său român asupra directivelor cu privire la deşeurile miniere, la răspunderea penală în probleme de protecţia mediului, respectiv asupra directivei cu privire la apărarea împotriva inundaţiilor şi directivei privind apele.

În opinia sa, aceste obligaţii asumate reciproc creează, şi în cazul României, o oportunitate legală pentru a lua măsuri decisive împotriva poluatorilor, pentru a stabili răspunderea şi, mai presus de toate, pentru a preveni crearea de alte daune mediului.

Articole recente

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Accident cumplit pe Calea Moților, în Cluj

Traficul este închis complet pe Calea Moților

Mai multe articole de același fel

Britanicii și-au luat rămas bun de la Regina lor

Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a, a fost coborât - în jurul orei 19.00, ora României - în cripta "Royal Vault" din Capela St George de la Castelul Windsor

Lapoviţă şi ninsoare pe Transalpina

Drumarii intervin duminică pe Transalpina, unde a nins, şi recomandă şoferilor să evite deplasarea în zonă dacă nu au autovehicule echipate de iarnă.