Un bărbat de 30 de ani, din Deva, este anchetat pentru spălare de bani şi trafic de mercur, el fiind suspectat şi de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice datând din epoca bronzului şi din perioada romană.

Poliţiştii de la Poliția municipiului Hunedoara au recuperat o parte dintre obiectele pe care acesta le deținea ilegal, în urma desfășurării unor activităţi de  braconaj arheologic în zone protejate din județul Hunedoara și din alte localități din țară.

“Se pare că bărbatul efectua detecții și săpături neautorizare în scopul localizării și ulterior al sustragerii și valorificării pe piața neagră a tezaurelor arheologice, constând în monede antice, brățări, obiecte de podoabă și alte antichități din perioada romană și epoca bronzului, sustrase din situri arheologice aparținând Patrimoniului Cultural Național. Cu ocazia activităților desfășurate în cauză,  cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Alba-Iulia, polițiștii hunedoreni  au reușit să recupereze de la bărbat mai multe obiecte susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Național mobil (vechimea și perioada din care provin obiectele urmează să fie stabilite ulterior cu ocazia expertizării acestora). Tot cu ocazia derulării unor activități, polițiştii au reușit și recuperarea a 3 kg de mercur. De asemenea, s-a mai stabilit că în aceste activități infracționale, alături de bărbatul de 30 de ani, s-au mai implicat și alte persoane din anturajul său, motiv pentru care, în dimineața zilei de 20.02.2021, a fost organizată o  acțiune de amploare la care au participat peste 30 de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Hunedoara, ai Secției de Poliție Rurală Hunedoara, ai Serviciului Investigații Criminale, ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Toxice și ai Poliției Municipiului Brad”, a anunțat duminică IPJ Hunedoara.

Poliţiştii au efectuat opt percheziții domiciliare, pe raza mai mult localități din judeţul Hunedoara, la locuinţele a patru persoane, printre care și cele ale bărbatului de 30 de ani.

La locuința unui bărbat din comuna Vălișoara au fost ridicate mai multe obiecte obținute în urma unor săpături și detecții ilegale în situri arheologice (monede, vârf de săgeată, inele metalice, verigă, susceptibile a face parte din Patrimoniul Național Cultural, motiv pentru care vor fi expertizate), precum și un pistol cu bile de cauciuc, a cărui autorizație de deținere era expirată și 72  petarde emițătoare de sunet, obiecte care, de asemenea, au fost ridicate pentru cercetări.

De la locuințele bărbatului de 30 de ani,  situate în localitățile Deva și Vălișoara, au fost ridicate alte obiecte susceptibil a face parte din patrimoniul cultural naţional (monede din perioada romană și medievală, artefacte din perioada medievală,  artefacte ce pot data din perioada epocii bronzului, respectiv vârfuri de săgeți, inele și brățări; mai multe ustensile de prelucrare a obiectelor metalice, de topire/prelucrare, matrițe, creuzete, ustensile pentru încălzit metalul, matrițe pentru turnat lingouri, ciocănel, clești, nicovală, speciale pentru aceste activități; fragmente ceramice, susceptibile a face parte din Patrimoniul Național Cultural mobil, lingouri de metal topit, susceptibil a proveni din topirea artefactelor/monedelor etc.) obținute ilegal în urma săpăturilor/detecțiilor efectuate, care au fost ridicate de către polițiști.

De asemenea, au fost ridicate şi  două detectoare pentru metale deținute legal și folosite la detecţii ilegale, precum şi 5.280 de țigarete de diferite mărci,  toate netimbrate, care au fost, de asemenea, ridicate pentru cercetări.

În cazul bărbatului  de 30 de ani, procurorul a dispus  control judiciar pentru 60 zile, urmând să fie pus în libertate la expirarea ordonanței de reținere.

(SURSA FOTO: IPJ Hunedoara)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.