Peste 100 de cadavre de mistreţi ucişi de pestă porcină africană au fost descoperite, în ultimele zile, în păduri din judeţul Arad, de două ori mai multe decât în tot anul 2020, iar autorităţile se aşteaptă la un „val de mortalitate”, arătând că vânarea „la goană” a animalelor, o metodă considerată eficientă, a fost interzisă de o instanţă.
„Din păcate, lucrurile nu stau deloc bine. Este vorba de peste 100 de porci mistreţi găsiţi morţi în ultimele nouă zile, iar în cel puţin jumătate din cazuri a fost confirmată pesta porcină africană. Restul cadavrelor nu au fost investigate, dar presupunem că sunt tot rezultatul evoluţiei acestei boli. S-a depăşit numărul de mistreţi găsiţi morţi în tot anul 2019, iar în 2020 au fost doar jumătate din acest număr”, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu.
El a adăugat că sunt afectate în special zonele Săvârşin şi Gurahonţ, dar vânătoarea eficientă a mistreţilor, prin gonirea lor, este interzisă de o hotărâre judecătorească.
„Ar trebui toţi mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi, însă există o hotărâre judecătorească ce împiedică vânarea, de fapt împiedică vânarea la goană şi permite doar la pândă şi dibuire, dar în acest fel nu se poate face vânarea pe fondurile afectate. De aici, rezultatele îngrijorătoare pe care le avem. Ne aşteptăm la un adevărat val de mortalitate la mistreţi, pentru că aceste animale stau în turme. Noi găsim exemplare izolate, în rare situaţii s-au găsit câte trei – patru cadavre la un loc, ceea ce înseamnă că în următoarele săptămâni se vor găsi multe cadavre de mistreţi în păduri”, a spus şeful DSVSA Arad.
Instituţia a cerut Gărzii Forestiere să îi determine pe administratorii fondurilor de vânătoare să facă inspecţii zilnice, pentru a identifica şi ridica mistreţii găsiţi morţi.
Conform DSVSA Arad, epidemia de pestă porcină africană a început în judeţ pe 4 august 2020, de când infecţia a fost confirmată la 268 de porci din gospodării, iar în total au fost ucişi preventiv 2.268 porci domestici.
La mistreţi, în acest timp au fost confirmate 204 cazuri de îmbolnăvire, dar numărul de cadavre găsite este mult mai mare, însă multe nu au putut fi investigate din cauza stării avansate de putrefacţie în care se aflau.
În judeţul Arad sunt active, luni, 43 de focare de pestă porcină africană şi există două suspiciuni de focare, care sunt în investigare.