Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se numără printre cele patru instituţii academice din România incluse în cea mai recentă analiză dedicată instituţiilor academice de către StatNano, grup internaţional care colectează şi analizează contribuţiile ştiinţifice relevante pentru domeniul nanoştiinţelor/nanotehnologiilor, incluzând standarde şi politici în domeniu.

În analiza cea mai recentă StatNano, din 2020 pentru 2019, dedicată instituţiilor academice, din România sunt vizibile patru instituţii: Academia Română, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti.

UBB ocupă aici prima poziţie în ţară şi poziţii importante la nivel internaţional în trei dintre cei patru indicatori utilizaţi în această ultimă analiză: (1) Citări – prima poziţie în ţară şi 498 la nivel internaţional; (2) Indicele Hirsch (care combină cantitatea şi calitatea publicaţiilor) – prima poziţie în ţară şi 335 la nivel internaţional; (3) Numărul mediu de citări/publicaţie – prima poziţie în ţară şi 374 la nivel internaţional. Prin prisma numărului de articole publicate, UBB se află pe locul trei (3) în ţară şi 537 la nivel internaţional.

“Această direcţie academică a fost şi a rămas un “hot topic” în ştiinţa mondială, fiind o prioritate în toate programele publice sau private. Mă bucur că UBB este unul din liderii naţionali, cu vizibilitate şi impact internaţional în nanoştiinţe/nanotehnologii. Noi avem un institut de referinţă dedicat acestei specializări – Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Ştiinţe – care, împreună cu Facultatea de Fizică şi adiţional cu alte ştiinţe conexe (ex. biologie, chimie, mediu), face din UBB un actor important la nivel internaţional în acest domeniu transformaţional pentru lume. Mai mult, unii din oamenii de ştiinţă de la UBB se află printre 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă ai lumii în domeniu, ceea ce confirmă leadershipul internaţional al UBB. Acestea sunt şi motivele pentru care, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, ne-am gândit să utilizăm această prioritate internaţională a UBB (alături de altele similare) şi în beneficiul oraşului/regiunii, propunând astfel o nouă specializare inteligentă în forma InfoBioNano4Health (care a ocupat prima poziţiei în selecţia scrisorilor de intenţie în 2020 la ADR-NV)”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Potrivit UBB, nanoştiinţele/nanotehnologiile sunt de mai mulţi ani priorităţi internaţionale datorită implicaţiilor majore pe care le au pentru mediu, sănătate şi industrie, iar această direcţie va rămâne o prioritate fundamentală şi în noul program cadru 2021-2027 – Horizon Europe.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania