fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUAtelier de producere a rachiului, la Muzeul în aer liber din Dumbrava...

Atelier de producere a rachiului, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul ASTRA din Sibiu organizează în perioada 24 – 25 februarie un atelier inedit, ce readuce în atenția publicului o tradiție și o practică din satul românesc de odinioară.

Este vorba despre producerea tăriei, rachiului,  ilustrând tot drumul fructelor de la cules până la obținerea licorii. Atelierul va fi organizat în Casa din Bălănești Gorj, și în aria Povarnei din Sârbești, Gorj. Cele două monumente, prin arhitectura și patrimoniul lor, spun povestea pomiculturii din țara noastră, prin prezența unei instalații de distilat fructele, de tip povarnă, una foarte importantă în satul arhaic.

,,Cele două gospodării, unde va avea loc atelierul de producere a tăriei și a rachiului, sunt aduse în Muzeul ASTRA din Oltenia de Nord, din zone colinare recunoscute pentru tradiția pomicolă seculară. Pentru satele din Gorj și Vâlcea, tradiția producerii țuici coboară în secolul al XV-lea este atestată de documente medievale de cancelarie domnească. Astfel de <<parafe>> confirmă, spre exemplu, faptul că  în anul 1865 județele Argeș și Vâlcea produceau peste 2.500.000 litri de rachiu. Cât despre <<rețeta>> rachiului, aceasta desigur că este una specială. După ce se coceau prunele, se scuturau cu prăjina, se depozitau în vase mari de lemn, numite zăcători. Aici fierbeau câteva săptămâni, adăpostite în șuri sau în șoproane. Pentru a fi distilate, prunele fermentate erau duse la cazane adăpostite în gospodării sau în povernele înșirate de a lungul văilor cu râuri. Pentru fiebere, focul ardea într-o vatră, sub cazanul de cupru. Deasupra cazanului se așeza ermetic capacul, iar țevile pe care circulau vaporii alcoolului erau răcite cu apă, dintr-un răcitor alimentat de o roată masivă, cu gălețele, care aducea apa, prin cădere, chiar din albia râului. La povarnă, cazanele fierbeau și noaptea iar acest moment era prilej de poveste și tocmeală sau socializare, cum îi spunem astăzi. Acolo găseam bursa zvonurilor și a știrilor din satele de odinioară.”, a declarat directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, Lucian Robu.

În atelierul de producere a tăriei vor fi folosite 300 de kilograme de prune și mere adunate anul trecut în Muzeul ASTRA. Băutura produsă în atelier va fi folosită în atelierele gastronomice și la evenimentele care vor fi organizate anul acesta.

(FOTO: Muzeul ASTRA)

Ioana Pop

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel