Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș organizează expoziția ”Timpul mărțișorului”, care propune publicului o incursiune în istoria acestui simbol tradițional al primăverii.

Expoziția va fi deschisă în perioada 1 martie – 31 martie.

Conceptul expoziției pornește de la credința populară pentru care mărțișorul are o funcție magică, protectoare, într-un prag temporal important – primăvara, precum și o funcție festivă, care marchează o dată importantă din calendarul popular – 1 martie.

„Precum odinioară, omul din popor agăța ici colo în pomii din ogradă șnurul alb-roșu, vizitatorul este întâmpinat, în mod simbolic, de un copac ornat cu o ploaie de mărțișoare contemporane, lucrate manual. Prin intermediul punerii în scenă, a microexpoziției, povestea continuă cu un scurt istoric al esteticii și implicit a comportamentului social ce a amanetat micul obiect de podoabă culturii de consum, din a doua jumătate a secolului XX”, explică reprezentanții muzeului.

Publicul va putea vedea expuse mărțișoare tipice anilor 1960 – 1980: ancore, potcoave, hornari, inimi – simboluri ale norocului, dragostei, speranței, broșe din anii 1980 – 1990, oferite de comerțul în care se impunea importul și nu în ultimul rând, miniaturi din ceramică, sticlă sau broderii, realizate cu migală de către meșteri populari și artiști plastici de secol XXI, toate acestea fiind suportul nostalgic a ceea ce a însemnat și înseamnă mărțișorul.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania