fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSUSAMV Cluj-Napoca vinde produse lactate certificate Bio, în magazinele proprii

USAMV Cluj-Napoca vinde produse lactate certificate Bio, în magazinele proprii

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunță punerea în vânzare, la magazinele sale, de produse certificate Bio din lapte de vacă, provenite din Stațiunea Cojocna.

A fost obținută certificarea  Bio pentru lapte integral pasteurizat, sana, telemea, caș proaspăt și brânză burduf.

”În uma certificării Bio pentru animale și culturi agricole, din 2020, am dorit ca produsele obținute din cultivarea cerealelor, respectiv cele obținute din creșterea animalelor, să primească plus valoare. Dacă inițial am primit certificarea ca și produs ecologic doar pentru cereale, alături de carne și lapte crud de vacă/oaie, următorul pas a fost în direcția unei prelucrări a acestor materii prime. În acest sens, am autorizat fabrica de procesare lapte într-un Centru independent de prelucrare lapte. Ținta a fost ca din produsul lapte crud certificat să obținem în urma prelucrării produse derivate cu o mare valoare biologică și nutrițională”, a explicat directorul Stațiunii Cojocna, dr. Doru Pop.

Cele cinci produse din lapte de vacă, certificate Bio, pot fi găsite la magazinele universității, în campus (Calea Mănăștur 7) și la cel de la Stațiunea de Cercetări Horticole (SCH), din Cartierul Gheorgheni, iar prețurile de vânzare sunt: lapte de vacă (preț 6 lei/litru), sana (5 lei/500 gr), telemea (18 lei/500 gr), caș (45 lei/kg) și brânză burduf (45 lei/kg).

“Punerea în vânzarea a produselor lactate Bio reprezintă rezultatul unui proces amplu de restructurare, reconversie și regândire a paradigmei USAMV Cluj-Napoca. În ultimii patru ani, efortul nostru s-a îndreptat înspre a implementa practicile de mediu pentru a ne alinia cu standardele necesare producerii de alimente sănătoase, care să contribuie pozitiv la sănătatea comunității clujene. Am țintit o alternativă sănătoasă a produselor lactate care se găsesc acum în comerț. Mai mult, în afară de faptul că sunt ecologice, sana și laptele produse în ferma Cojocna nu sunt degresate, păstrându-se valorile nutriționale intrinseci”, a declarat directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, ec. dr. Lucian Naș.

Pentru o suprafață de circa 500 de hectare de culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, plante furajere), USAMV Cluj-Napoca a realizat, începând cu anul 2017, toate procedurile pentru reconversia acestora la agricultură ecologică (494 de hectare), iar recent a obținut certificarea acestor culturi ca și produse organice. Alte 174 de hectare se află în al treilea an de conversie (pomi fructiferi), cu proceduri în curs de obținere a certificării ecologice.

USAMV a obținut certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele și ovinele (peste 800 de animale) crescute la Stațiunea Cojocna. De asemenea, din cele peste 100 de tone recoltate în 2020, universitatea intenționează să scoată pe piață un alt produs obținut din culturile agricole, respectiv uleiul din floarea soarelui BIO, presat la rece.

Articole recente

Deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, discuţii la Munchen despre continuarea proiectelor finanţate de către Bavaria în țara noastră

Ovidiu Ganț a precizat că proiectele vizează atât minoritatea germană, cât şi copiii şi tinerii cu nevoi speciale, respectiv bolnavii de diabet şi hemofilie.  

Tánczos Barna, după înscrierea lipiţanilor în patrimoniul UNESCO: Este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal...

În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipiţană în judeţul Braşov, la Sâmbăta de Jos, şi în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud

Prelevare de organe la Arad | Un pacient aflat în moarte cerebrală salvează vieți în România și în Croaţia

Deoarece pe teritoriul naţional nu au existat pacienţi compatibili, inima arădeanului va salva  viaţa unui pacient din Croaţia. 

Corifeii Marii Uniri, uitați de organizatori de 1 Decembrie | Nicio floare depusă la busturile lor

Busturile unioniştilor şi ale altor personalităţi marcante care au avut legătură cu actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 aflate în preajma Sălii Unirii din Alba Iulia au fost omise de organizatorii manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României şi a împlinirii a 104 ani de la Marea Unire, precum şi de asociaţiile patriotice, astfel încât nicio floare nu a fost depusă la soclul acestora.

Mai multe articole de același fel

Incursiune în istoria USAMV Cluj-Napoca, în cadrul expoziției în aer liber ”Tradiție și Modernitate”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca vă invită la Expoziția ”Tradiție și Modernitate”, o incursiune în istoria instituției de învățământ superior, de la înființarea în 1869 și până în prezent.