Echipa comunei bihorene Oşorhei este marea câştigătoare a ediţiei a VII-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului”, eveniment care a avut loc sâmbătă, la Complexul „President” din Băile Felix.

În clasamentul general, pe locul al doilea s-a clasat echipa comunei Medieşu Aurit (judeţul Satu Mare), iar pe locul al treilea, echipa oraşului bihorean Valea lui Mihai. În competiţie au luat startul 11 echipe, zece din Bihor şi una din judeţul Satu Mare.

Premiile pe cele 7 categorii au fost adjudecate, cu mici excepţii (Dobreşti-Pomezeu şi Biharia), tot de cele trei ocupante ale podiumului final general.

Echipa Oşorhei a ocupat locul I la „Cârnaţi” şi „Vin” şi locul II la „Pălincă”, „Caltaboşi”, „Toroş”, „Produs local special” şi „Afumături”; echipa Medieşu Aurit a ocupat locul I la „Caltaboşi”, „Toroş” şi „Produs local special”, locul II la „Cârnaţi” şi locul III la „Pălincă”, „Vin” şi „Afumături”. Echipa Valea lui Mihai a ocupat locul II la „Vin” şi locul III la „Cârnaţi”, „Toroş” şi „Produs Local special”.

Locul III la „Cei mai buni caltaboşi” a revenit echipei Biharia; locul I la „Cea mai bună pălincă” şi „Cele mai bune afumături” şi „Premiul de popularitate” a revenit echipei Dobreşti-Pomezeu, prima „mixtă” din istoria Festivalului!

Ediţia din acest an „D’ale porcului” a fost adaptată perioadei de criză sanitară. Dată fiind imposibilitatea de a organiza varianta „clasică”, cu public, a evenimentului gastronomic, acesta s-a desfăşurat sub forma unui concurs de degustare! Echipele/ primăriile înscrise în concurs au livrat juriului produse gata preparate, „de acasă”.

„Cel mai important avantaj al formatului „de criză” propus a fost acela că a câştigat… GUSTUL. Deci, echipele care până acum au fost, poate, dezavantajate de… organizarea internă (amenajare stand, număr de porţii „vândute” etc), au putut accede pe primele locuri ale clasamentului datorită exclusiv calităţii produselor”, au spus organizatorii concursului.

La startul competiţiei s-au aliniat echipele: Biharia, Dobreşti, Girişu de Criş, Ineu de Criş, Medieşu Aurit (SM), Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Sânmartin, Toboliu şi Valea lui Mihai – campioana ediţiei a VI-a.

Juriul principal a fost format din: Ștefan Bercea – preşedintele asociaţiei naţionale a bucătarilor şi cofetarilor din turism (a.n.b.c.t.) România – preşedinte; Ciprian Nicolescu – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020 – vicepreşedinte; Bogdan Vandici – câştigător „Chefi la cuţite” în 2018, medalie de argint la Olimpiada tinerilor bucătari în 2019; Eugen Bar – participant/ concurent la mai multe ediţii ale Campionatului mondial de gastronomie; Ciprian Sotoc – OPERA EVENTS; Alexandru Şandrău – Complex PRESIDENT; Nicolae Pop – directorul „D’ale porcului”.

Juriul principal a fost completat de reprezentanţii unor parteneri/ sponsori/ invitaţi, care vor juriza separat de acesta, pentru premii speciale: Simona Bişboacă – PHENALEX; Ştefan Oprea – preşedintele Asociaţiei Disciples Escoffier România; Eugen Capră – directorul general Industria Cărnii.ro şi CARNEXPO Grill; Silviu Zetea – ZETEA de Transilvania; Ioan Şora – preşedintele Asociaţiei Comunelor din România – Bihor, primar de Pomezeu.

Câştigătorii ediţiei a VII-a, pe Categorii (I, II, III):

Cea mai bună Pălincă – Dobreşti-Pomezeu, Oşorhei, Medieşu Aurit

Cei mai buni Cârnaţi – Oşorhei, Medieşu Aurit, Valea lui Mihai

Cei mai buni Caltaboşi – Medieşu Aurit, Oşorhei, Biharia

Cel mai bun Toroş – Medieşu Aurit, Oşorhei, Valea lui Mihai

Cel mai bun Produs local special – Medieşu Aurit, Oşorhei, Valea lui Mihai

Cel mai bun Platou de afumături – Dobreşti-Pomezeu, Oşorhei, Medieşu Aurit

Cel mai bun Vin – Oşorhei, Valea lui Mihai, Medieşu Aurit

Premiul de popularitate – Dobreşti-Pomezeu

Clasamentul final a fost următorul:

MARELE TROFEU – Oşorhei

Locul II – Medieşu Aurit

Locul III – Valea lui Mihai

Premiile au constat în produse şi servicii oferite de partenerii şi sponsorii festivalului.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală D’ART (deţinătoarea mărcii înregistrate „D’ale porcului”), în colaborare cu Asociaţia Comunelor din România (A.Co.R.) – Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România.

Echipele câştigătoare ale ediţiilor anterioare sunt, în ordine cronologică: Nojorid, Sântandrei, Sântandrei, Sânmartin, Oşorhei, Valea lui Mihai.

(FOTO: Festivalul-Concurs „D’ale Porcului” / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania