Compania “Tompa Miklós” a Teatrului Naţional Târgu Mureş prezintă premiera comediei muzicale “O tragedie romană” de Keresztes-Szabó-Demény-Apostolache, o adaptare locală după o comedie din secolul al XIX-lea, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la înfiinţare.

“În acest spectacol regizorul Keresztes Attila împreună cu ceilalţi creatori realizează o reflecţie atât asupra realităţii sociale contemporane, cât şi asupra propriului mediu teatral. Muzica premierei târgumureşene este semnată de Zénó Apostolache Kiss, pe versurile lui Demény Péter. Premiera comediei ‘O tragedie romană’ în regia lui Keresztes Attila va avea loc miercuri, 10 martie, de la ora 19,00, la Sala Mare. Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 11, 26 şi 27 martie, de la ora 19,00”, a anunţat compania teatrală, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, comedia din secolul XIX a fraţilor Schöntan satirizează atât atitudinea mic-burgheză, cât şi pe cea a teatrului, iar piesa a fost adaptată la realităţile prezente.

“Compania Tompa Miklós a Teatrului Naţional Târgu Mureş a avut ca punct de pornire piesa retradusă pe care a adaptat-o vremurilor noastre. Viaţa mic-burgheză, prejudecăţile, angajamentul necondiţionat faţa de teatru şi credinţa în acesta încearcă să îşi dea întâlnire şi de această dată, iar imposibilitatea acestei întâlniri dă naştere la situaţii comice uneori de-a dreptul absurde. Profesorul gimnazial care odinioară visa să devină dramaturg, soţia lui autoritară, directorul de teatru apărut din senin, actorul care şi-a abandonat atât studiile, cât şi afacerea familială, precum şi celelalte personaje caricaturizate sunt evidenţe că în viaţa obişnuită apar situaţii ieşite din comun”, a precizat compania.

Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 16 ani şi va avea supratitrare în limba română.

Pe data de 10 martie 1946 a avut loc prima premieră a Teatrului Secuiesc din Târgu Mureş, care era condus de Tompa Miklós, cel care dă în prezent numele Companiei. Teatrul Secuiesc a fost primul teatru cu activitate permanentă din Târgu Mureş şi din această zonă.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania