1000 de tineri români și maghiari care vor participa la cursuri de competențe lingvistice, pentru a învăța sau a se perfecționa în limba celeilalte comunități, vor primi fiecare câte 1.000 de lei din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, a anunțat edilul Antal Árpád într-o conferință de presă. El a mai precizat că bugetul pe 2021 va include suma de un milion de lei, din care vor putea fi acordate o mie de „burse” cursanților care vor dovedi că au avansat cel puțin o treaptă în limba celeilalte comunități.

Cursurile vor fi organizate de extensia din Sfântu Gheorghe a Universității Babeș-Bolyai și sunt adresate atât elevilor, cât și persoanelor care revin în municipiu după finalizarea studiilor în alte orașe sau țări.

„Am promis în campania electorală că în acest mandat voi iniţia programe pentru maghiari ca să înveţe limba română şi pentru români ca să înveţe limba maghiară. Sunt foarte entuziasmat că pot să rezolv această problemă în colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai. Anul acesta, în bugetul municipiului Sfântu Gheorghe, vom aloca o sumă de 1 milion de lei din care vom sprijini o mie de persoane cu câte 1.000 de lei. Ne dorim ca aceste persoane să își crească nivelul de cunoaștere al limbii celeilalte comunităţi cu un nivel, deci cei care sunt la bază să avanseze cu un nivel, iar cei care sunt la nivel mediu să ajungă la nivel avansat. Cred că este foarte important acest lucru, și aici vor putea să obțină fonduri și elevii, dar și cei care se întorc în municipiu după ce termină studiile universitare în alte orașe, sau poate în străinătate, și pot învăța limba română, respectiv limba maghiară”, a spus primarul Antal Árpád.

Înscrierile ar putea fi demarate în vara acestui an, iar primele cursuri vor începe la toamnă, urmând ca durata acestora să fie stabilită de Universitate.

Cursanții vor susține câte un test la începutul și la finalul programului, iar cei care vor dovedi că și-au îmbunătățit competențele lingvistice vor beneficia de sprijinul financiar din partea Primăriei Sfântu Gheorghe.

„Va fi o perioadă în care se pot depune cereri, cel mai probabil în această vară, iar cei care vor face acest lucru vor fi ajutați să învețe limba. S-ar putea să dăm către universitate banii și oamenii să beneficieze de o reducere la aceste cursuri. Vor da un examen la începutul și la sfârșitul cursului și vor trebui să avanseze cu cel puţin un nivel, altfel vor trebui să se plătească și partea Primăriei, pentru că noi nu vrem să aruncăm banii pe fereastră, ci vrem ca aceste competențe lingvistice măsurabile de către universitate să crească și dacă, de exemplu, cursul va costa 1.500 de lei, cei care doresc vor trebui să plătească doar 500 de lei”, a mai spus primarul Antal Árpád. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

2 COMENTARII

  1. […] O mie de tineri români și maghiari care vor participa la cursuri de competențe lingvistice, pentru a învăța sau a se perfecționa în limba celeilalte comunități, vor primi fiecare câte 1.000 de lei din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, a anunțat edilul Antal Árpád într-o conferință de presă, potrivit publicației știriletransilvaniei.ro. […]

Comments are closed.