Trei elicoptere H135 SMURD au fost recepţionate de Inspectoratul General de Aviaţie şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, acestea fiind primele dintr-un lot de şase astfel de aparate de zbor. Elicopterele vor fi folosite pentru înfiinţarea a trei noi baze de intervenţie montană, în zonele Caransebeş, Braşov-Sibiu şi Suceava.

Elicopterele H135 SMURD au fost achiziţionate prin proiectul Viziune 2020, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, în care IGAv este partener, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are calitatea de lider. În cadrul proiectului vor fi achiziţionate alte 3 elicoptere H135 SMURD şi 6 elicoptere medii/grele – variantele uscat, respectiv maritim.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că acest proiect are o componentă terestră, care continuă să se desfăşoare, amintind dotarea cu echipamente pentru diferite tipuri de intervenţie (cele pentru căutare-salvare la cutremur, autoscări). Arafat a menţionat că este în desfăşurare o licitaţie pentru 500 de maşini de pompieri, spunând că speră ca acestea să poată fi achiziţionate în acest an.

O altă licitaţie este pentru o navă multirol pentru Marea Neagră şi trei nave pentru zona fluvială şi Delta Dunării. În ceea ce priveşte componenta aviatică, ea include elicoptere uşoare – şase contractate, din care trei au ajuns joi.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania