fbpx
-9.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂExpoziția fotografică „Satul românesc tradițional: oameni și meșteșuguri” a artistului Sorin Onișor,...

Expoziția fotografică „Satul românesc tradițional: oameni și meșteșuguri” a artistului Sorin Onișor, prezentată în Spania

Publicat în

spot_img
spot_img

Ambasada României în Regatul Spaniei a organizat, cu prilejul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania, expoziția de fotografie „Satul românesc tradițional: oameni și meșteșuguri” a artistului timișorean Sorin Onișor.

Expoziția este deschisă în perioada 4 – 28 martie, în orașul Alcalá de Henares, localitatea în care s-a născut marele scriitor spaniol Miguel de Cervantes.

„România este singura țară din Europa care păstrează încă vii tradițiile populare. Satul românesc tradițional este o insulă de pace, conștientizare de sine, uneori singurătate, bunăstare, modestie, liniște, ajutor reciproc și bucurie de viață. Poporul român, atât de diferit de la o regiune la alta, dar, în același timp, atât de asemănător în spirit, a rezistat perioadei comuniste și instalării capitalismului, care sunt uneori asociate cu o formă de ruptură inconștientă cu trecutul, bogat în tradiții și obiceiuri. Adesea, avem tendința de a crede că nu mai putem găsi locuri complet „izolate” de modernitate, în afara turismului de masă, unde oamenii continuă să trăiască ca pe vremuri, unde tradițiile sunt intacte și, mai mult decât atât, sunt încă posibile. Este ceea ce realizează această expoziție: este o invitație de a descoperi o lume considerată dispărută, care a știut să seducă numeroase personalități și să atragă atenția presei din întreaga lume și care spune și povestea meșteșugurilor, într-un amestec cu un peisaj idilic: o zonă rurală tradițională, cu care trase de boi, unde țăranii cu pălării cosesc fânul sau unde bunicile, cu obrazul îmbujorat încă țes lâna, și toți poartă costume populare”, a transmis Institutul Cultural Român din Madrid.

Sorin Onișor, cunoscut sub numele de „Fotograful poporului român”, vizitează satele românești de peste 12 ani, surprinzând în fotografiile sale magia tradițiilor pierdute. A expus fotografii în România, Japonia, Statele Unite și, de asemenea, în multe țări europene. Este câștigătorul mai multor concursuri de fotografie naționale. Considerat un reper pentru fotografie și foto-jurnalism, peisajele sale spectaculoase și portretele poetice aduc un stil nou fotografiei românești, accentul său special influențând mulți fotografi contemporani din România.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.