fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăAUTOSTRĂZILE LA CONTROLContract reziliat pe un sector al Autostrăzii Transilvania. În cinci luni s-a...

Contract reziliat pe un sector al Autostrăzii Transilvania. În cinci luni s-a realizat doar 1% din proiect

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat joi că CNAIR a reziliat contractul cu constructorul sectorului Chețani – Câmpia Turzii al Autostrăzii A3. Potrivit ministrului, pe acest sector progresul în ultimele cinci luni a fost de 1%.

„Cu lucrări începute în anul 2016, dar ajunse în 2021 abia la stadiul de sub 40%, nu putem face performanță în dezvoltarea infrastructurii și a României, în general. Constructorul acestui lot, ajuns în insolvență și cu subcontractori neplătiți, a beneficiat de toată bunăvoința autorităților române, dar a sosit momentul în care trebuie să spunem „Destul!”. Este soluția pe care CNAIR a încercat din răsputeri să o evite, pentru că relicitarea restului de tronson presupune niște proceduri de relativă durată. Însă nu mai putem priva România de acest sector din autostrada A3. Avem nevoie de infrastructură urgent”, a declarat Cătălin Drulă.

Ministrul mai spune că istoria acestei licitații, derulate în 2015, este și o lecție despre acceptarea unor oferte subevaluate de companiile participante. Valoarea licitată de compania câștigătoare a fost de 280 milioane lei, în timp ce estimarea inițială pentru acest lot de 15,7 kilometri era de 620 de milioane lei. Termenele erau de patru luni pentru proiectare și 12 luni execuție pentru un segment de autostradă în relief foarte ușor.

„În acest moment, pe șantier nu se lucrează deloc, iar lucrările deja executate încep să se degradeze. În ultimele cinci luni, lucrările au avansat cu doar 1%. Am cerut CNAIR să implementeze un calendar accelerat pentru relicitare, astfel încât să avem un nou constructor în teren cât mai curând”, a precizat ministrul Transporturilor.

Constructorul Lotului Chețani – Câmpia Turzii este SC Straco Grup – SC Specialist Consulting – SC Total Road. Ordin de începere a lucrărilor a fost dat în mai 2016, iar termenul de finalizare inițial a fost de 16 luni.

(FOTO: Asociația Pro Infrastructură – noiembrie 2020)

Articole recente

Așa-zise ajutoare umanitare americane, întoarse din drum la Vama Petea

Ce au găsit în camion inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului

Spectacole-studio, în octombrie, la Teatrul Szigligeti din Oradea

Pentru luna următoare, Teatrul Szigligeti Oradea a programat mai multe spectacole la Sala Transilvania. Instituția de teatru maghiar folosește noul spațiu din luna martie a acestui an.

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Mai multe articole de același fel