fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEAlianță academică între UBB și Transylvanian Institute of Neuroscience

Alianță academică între UBB și Transylvanian Institute of Neuroscience

Publicat în

spot_img
spot_img

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, și dr. Raul Mureșan, președintele Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS), au semnat o alianță academică strategică al cărui scop este acela ca cele două instituții să se coordoneze în privința infrastructurilor științifice, a mobilității oamenilor de știință și în privința programelor educaționale.

„UBB este deschisă la concentrări academice de calitate, care să ducă la plus valoare pentru parteneri și pentru oraș/țară. Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS) cuprinde un grup de cercetători de top la nivel național și internațional, care contribuie deja la plasarea României pe harta științei în domeniu. Coordonându-ne strategic – UBB (mai ales prin Școala academică de sănătate – în neuroștiințe cognitive clinice și Școala academică de inginerie/tehnologie – în inteligența artificială) și TINS – ne vom deschide reciproc infrastructurile științifice, vom asigura mobilitatea oamenilor de știință între ele (inclusiv prin dublă afiliere) și ne vom coordona în programe educaționale (ex. un program de master este deja în pregătire), de cercetare și în relația cu societatea. Colaborări strânse între UBB și TINS există deja – unii cercetători din TINS sunt colegi din UBB sau alumni UBB -, dar sper că în noul cadru acestea vor deveni mai coordonate și mai puternice”, a spus rectorul UBB, Daniel David.

La rândul său, dr. Raul Mureșan, președintele Transylvanian Institute of Neuroscience, apreciază că „TINS face un pas semnificativ în direcția consolidării poziției sale academice prin colaborarea strategică cu UBB. Cercetarea de frontieră nu se poate realiza fără o resursă umană adecvată, ceea ce implică în mod necesar o colaborare strânsă cu instituții academice de vârf, precum UBB. Modelul colaborării între institute de cercetare și universități este aplicat cu mare succes în Europa, un caz particular fiind Germania, unde institutele Max Planck, poate cele mai puternice entități de cercetare europene, dar care nu pot acorda titluri academice, colaborează strâns cu universitățile germane, implicându-se în programe doctorale comune (IMPRS), schimb de resurse umane, programe educaționale și de cercetare comune, ș.a.m.d. Aplicând această bună practică și în România, colaborarea strategică dintre UBB și TINS va fi benefică ambelor instituții, complementaritatea acestora conducând la rezultate de vârf obținute mai repede și mai eficient. Concentrarea resurselor în domenii tematice, precum neuroștiințele și inteligența artificială, este cea mai bună garanție a competitivității internaționale. De asemenea, acest parteneriat ar putea și ar trebui să devină un model pentru inițiative similare la nivel național.”

Transylvanian Institute of Neuroscience este un institut de cercetare privat, fondat de cercetători din domeniul neuroștiințelor. Misiunea sa principală este aceea de a avansa cercetarea în neuroștiințe prin studierea dinamicii circuitelor neuronale în creierul sănătos și cel bolnav. TINS se focalizează de asemenea pe cercetare în științe cognitive și în inteligență artificială de inspirație biologică. În prezent, la institut activează mai multe laboratoare de cercetare, beneficiind de o infrastructură experimentală și computațională de excepție.

TINS este organizatorul prestigioasei școli de vară internaționale Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School (TENSS – https://tenss.ro).

Adrian Meitner

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.