Primăria Arad va prelua gratuit clădirea fostei fabrici de automobile „Marta”, care va fi restaurată și va deveni un obiectiv turistic al orașului.

“M-am întâlnit astăzi (joi – n. red) cu conducerea Fabricii de vagoane „ASTRA RAIL Industries S.A.”, în vederea preluării gratuite a clădirii fostei fabrici de automobile „Marta”, o mărturie a dezvoltării industriale a Aradului de la început de secol XX. Vom primi ca donație această clădire, în vederea restaurării și integrării ei în circuitul turistic, pentru întregirea istoriei orașului”, a anunțat primarul Aradului, Călin Bibarț.

Potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Patrimoniului Urban al Aradului, fabrica de maşini „Marta”, ridicată în 1905, a fost prima uzină de automobile de pe actualul teritoriu al României. „Marta” este acronimul pentru Magyar Automobil Részvény Társaság Arad. Firma era o sucursală a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei franceze din Le Havre, Franţa. Aici se produceau automobile atât pentru Budapesta cât şi pentru uz local, cu timpul ajungând să exporte în mai multe ţări euopene, inclusiv în Anglia. Asigurând condiţii optime de muncă, având vestiare, spălătoare cu apă rece şi caldă, sală pentru servit masa, fabrica ajunge în 1913 să lucreze cu 280 de muncitori.

(SURSA FOTO: Călin Bibarț / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania