Pe 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, momentul amintind de proclamaţia în 12 puncte citită în 15 martie 1848 și intitulată: Mit kiván a magyar nemzet./Ce doreşte naţiunea maghiară. Este data la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern al Ungariei.  

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Valul revoluționar din 1848 s-a răspândit în aproape toată Europa, inclusiv în Imperiul Habsburgic. Revoluţia Maghiară a început pe 15 martie 1848, cu evenimente sângeroase în Pesta şi Buda. Revoluţionarii au prezentat o proclamaţie citită în 15 martie 1848, iar cele 12 puncte ale sale au fost acceptate de guvernatorul imperial. Revoluționarii au preluat puterea, au înființat primul parlament modern maghiar și au format un Guvern condus de Lajos Batthyány. Confruntată cu revoluția de la Viena, care a izbucnit pe 13 martie, monarhia Habsburgică a fost nevoită să accepte noul Guvern al Ungariei.

După înfrângerea revoluției austriece și înlocuirea împăratului Ferdinand I cu nepotul său, Franz Joseph (2 decembrie 1848), monarhia Habsburgică s-a întors împotriva revoluției maghiare. Noul împărat a ordonat dizolvarea Guvernului de la Budapesta. Profitând de conflictele dintre maghiari și celelalte minorități din Imperiul Habsburgic, în special români, sârbi și croați, Viena a reușit să înfrângă Revoluția Maghiară (1849).

Redăm mai jos textul proclamației în 12 puncte:

1. Dorim libertatea presei, desfiinţarea cenzurii

2. Guvern responsabil în Buda-Pesta 

3. Adunare Naţională anuală la Pesta. 

4. Egalitate în faţa legii în chestiunile civile şi religioase. 

5. Gardă naţională. 

6. Plata dărilor de toţi deopotrivă. 

7. Desfiinţarea iobăgiei. 

8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativităţi. 

9. Bancă Naţională. 

10. Armata să depună jurământul pe Constituţie, militarii maghiari să nu fie duşi înafara ţării, militarii străini să părăsească ţara. 

11. Deţinuţii politici de stat să fie eliberaţi. 

12. Uniune

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comments are closed.