Primăria Oradea va avea în acest an un buget record de investiţii de un miliard de lei, jumătate din bugetul oraşului, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, edilul municipiului Oradea, Florin Birta.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“În condiţiile în care anul acesta avem un buget record de investiţii de aproximativ un miliard de lei, avem nevoie de o perioadă cât mai rapidă până la adoptare ca să putem demara noile investiţii care nu erau cuprinse în vechiul proiect de buget pe anul 2020. Important este că nici în acest an nu vom opri ritmul investiţiilor. Şi vom continua chiar dacă suntem de multe ori criticaţi, noi trebuie să profităm în continuare de această oportunitate de a atrage fonduri europene şi de a schimba faţa oraşului nostru”, a declarat Florin Birta.

Împreună cu directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, cei doi au prezentat proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului, care a fost deja lansat pe 12 martie, în dezbatere publică, urmând să fie supus aprobării CL Oradea şi adoptat în 31 martie, “cât mai curând posibil, în termenul de 45 de zile după publicarea bugetului naţional în M.O.”, potrivit primarului.

Programul de investiţii este susţinut în principal din surse nerambursabile (38%), bugetul local (19%, o sursă importantă de venituri fiind spitalele, preluate de administraţia locală), credite bancare (18%) şi subvenţii de la bugetul de stat (17%).

Primarul a menţionat că, din actualul buget, se vor realiza, în primul rând, 25 de lucrări foarte mari, care acoperă 66% din bugetul de investiţii. Cele mai mari fonduri sunt orientate pentru transport (254 milioane lei), eficienţă energetică (119 milioane lei), spitale (103 milioane lei), şcoli (66 mil.lei), turism, recreere (53 mil.lei), digitalizare (5,5 mil.lei), infrastructură socială (3,8 mil.lei).

Multe proiecte vor continua din anul 2020, precum reabilitările de faţade a clădirilor de patrimoniu, fiind cuprinse în programul multianual de reabilitare Palatele Adorjan, finalizate lucrările la Palatele Stern şi Apollo, se va intra în reabilitarea interioară a Palatului greco-catolic, se finalizează cele de la Primăria Oradea şi altele.

Primarul a precizat că doar în ultimele două exerciţii financiare, 2007-2013 şi 2014-2020, în Oradea au fost implementate proiecte de 650 de milioane de euro. În bugetul de anul acesta, a menţionat Birta, doar ca şi investiţii colaterale la proiectele pe fonduri europene sunt prevăzute 20 de milioane de lei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania