Intenţia primarului municipiului Bistriţa, Ioan Turc, exprimată săptămâna trecută, de a prelua clădirea unui fost cinematograf, aflată în stare avansată de degradare, în vederea creării de locuri de parcare, a creat nemulţumire în rândul mai multor oameni de cultură, care, la iniţiativa Alianţei pentru patrimoniul bistriţean “Petrus Italus Trust”, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer salvarea imobilului construit în stilul Art Nouveau.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Scrisoarea este semnată de peste 30 de personalităţi din domeniul cultural, social şi economic, specialişti şi activişti, cel care deschide lista fiind regizorul de teatru Radu Afrim.

Semnatarii fac un apel către administraţia bistriţeană să ia în considerare preluarea clădirii fostului cinematograf “Omnia” şi să o restaureze, aşa cum s-a întâmplat cu astfel de clădiri din Oradea sau Cluj-Napoca, sugerând atragerea de fonduri europene în acest scop.

“Construcţia a fost uitată, timp de 30 de ani, în mâinile unei instituţii bucureştene (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România) care tinde să abandoneze tot ce mai are prin “provincie”, lăsând de izbelişte adevărate comori. Printre acestea, fostul cinema “Omnia”, unul dintre puţinele monumente Secession care nu sunt locuinţe de prestigiu (cum este cazul la Oradea), ci imobile utilitar comerciale, destinaţia sa fiind, încă de la început, de cinema sau “teatru electric” cum se spunea în 1913, pentru că, da!, era o clădire care impresiona atât de mult încât bistriţenii epocii au pus-o pe o carte poştală în toate limbile dominante ale Transilvaniei habsburgice”, se arată în documentul citat.

Iniţiatorii acestui demers susţin că imobilul situat pe Bulevardul Republicii din Bistriţa, în imediata apropiere a centrului istoric, încă poate fi salvat.

“Distrugerea clădirii şi mutilarea acelei părţi a centrului istoric ar face loc, în cel mai bun caz, doar câtorva zeci de locuri de parcare – o picătură în mare, deci – şi, în plus, ar crea un blocaj imens în zona mediană a bulevardului. Cât priveşte afirmaţiile conform cărora fostul cinema e o “ruină”,’ şi e “mâncată de igrasie’, acestea nu se susţin. Orice poate fi restaurat în ziua de azi şi cu atât mai mult o clădire cu acoperişul intact, care stă bine “în picioare” şi a cărei restaurare, la exterior, nu ar fi foarte costisitoare. În Transilvania au fost salvate clădiri în stare de precolaps sau colapsate chiar”, se mai menţionează în scrisoarea deschisă. 

Sursa foto: kotib.ro

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania