Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea mitropolitului Bartolomeu Anania al Clujului (1921-2011), moment pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru societatea românească de a readuce în antenţie figura unică a ultimului ierarh ortodox, care a predicat în lanţuri şi care s-a impus nu doar prin vocea sa respectată şi ascultată, ci mai ales prin marea sa conştiinţă creştină, a anunțat părintele Bogdan Ivanov, administratorul Fundaţiei “Mitropolitul Bartolomeu”.

Centenarul naşterii mitropolitului Bartolomeu Anania a fost marcat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care a organizat zilele trecute un eveniment comemorativ.

Manifestarea culturală a avut loc în aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența unui public restrâns, și a fost transmisă live pe pagina de Facebook și YouTube a Radio Renașterea și a Mitropoliei Clujului, și pe Trinitas TV și Doxologia.

Personalitatea marelui ierarh și cărturar, opera și realizările impresionante atinse pe parcursul vieţii au fost evocate de oameni de cultură, colaboratori și apropiați – Înaltpreasfințitul Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; prof. univ. dr. Ioan Bolovan – membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca; pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – administratorul Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” și cadrul universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca;

În cadrul evenimentului comemorativ a fost lansat volumul „Centenarul Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021)”, îngrijit de preotul Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului. Cartea a apărut la Editura Renașterea și a fost prezentată publicului de pr. dr. Cătălin Pălimaru, directorul editurii.

La final, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a vorbit despre importanța și rolul ierarhului în cadrul instituției de învățământ teologic clujean. 

La Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, zilele acestea poate fi vizitată o expoziţie cu lucrurile personale ale Mitropolitului Bartolomeu. Expoziţia va fi deschisă până la finalul lunii martie.

Redăm mai jos prezentarea vieții și operei mitropolitului Bartolomeu Anania oferită de părintele Bogdan Ivanov.

“În personalitatea Mitropolitului Bartolomeu, plecat dintre noi acum un deceniu, lumea eclesiastică poate redescoperi modelul păstorului, al celui care ştie exact care sunt aşteptările turmei de la el şi pe care le-a întâmpinat prin faptele şi cuvintele sale. Este relevant şi pilduitor curajul mărturisitorului care ştie când trebuie să mustre, să îndrepte şi mai ales cum să întărească în speranţă lumea care priveşte spre el.

Momentul este important şi pentru lumea culturală, care poate reactualiza exemplul, din ce în mai rar, al omului de cultură dublat firesc şi relaxat de omul Bisericii, care ştie să se mişte neinhibat printre intelectuali şi care şi-a păstrat toată viaţa capacitatea de a dialoga firesc şi liber cu toţi oamenii.

Cu o biografie care a cunoscut cele mai spectaculoase culmi, dar şi abisurile trădării, lipsei de recunoştinţă şi ale urii, Mitropolitul Bartolomeu al Clujului (1993-2011) este o figură-cheie a ortodoxiei noastre postbelice. A fost un martor privilegiat al dramelor istoriei recente şi un actor implicat în câteva momente grave ale ei, cum a fost greva anticomunistă şi antirevizionistă pe care a condus-o la Cluj, în vara anului 1946, însufleţind întreaga lui generaţie. A fost apoi un apropiat colaborator al Patriarhului Justinian, o prietenie în care atât dascălul, cât şi învăţăcelul au făcut istorie. A fost închis de regimul comunist în penitenciarele Jilava, Piteşti şi Aiud între anii 1958-1964, cu o condamnare standard în epocă la 25 de ani.

Cerut de românii ortodocşi din Statele Unite, după eliberare a trăit experienţa americană timp de mai bine de un deceniu. Acesta a fost pentru Bartolomeu Anania contactul definitiv cu o lume în care libertatea de gândire şi de exprimare, încrederea şi onestitatea sunt semne ale normalităţii pe care orice om le respiră în ţara de adopţie, încă din primul moment. Personalitatea viitorului ierarh s-a înobilat, în urma experienţei americane, cu respiraţia largă a libertăţii pe care o societate ţi-o oferă gratuit, doar în schimbul onestităţii, iar cu această mare lecţie s-a angajat până la capătul vieţii în slujirea Bisericii şi a oamenilor, oferind în toate circumstanţele vieţii exemplul propriei sale libertăţi interioare, în care a trăit, a vorbit şi a scris.

Înainte şi după experienţa americană, a fost şi a rămas toată viaţa lui un om liber, neînregimentat niciunui partid sau sistem politic, lăsând posterităţii proba propriei onestităţi prin binecunoscuta afirmaţie: “Nu am colaborat, nici cu angajament, nici fără angajament, nici în libertate, nici în detenţie, nici în ţară, nici în străinătate, nici sub nume propriu, nici sub nume conspirativ”, lucru confirmat din plin şi de documentele fostei securităţi.

Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania a fost deopotrivă un om al culturii şi un slujitor al lui Dumnezeu, care şi-a pus o amprentă puternică asupra societăţii româneşti postdecembriste. În 1990, alături de mai mulţi clerici şi intelectuali, a făcut parte din Grupul de reflecţie pentru înnoirea Bisericii, unde a militat pentru asumarea lucidă şi onestă a trecutului comunist şi ruperea de acesta, dar şi pentru o transparenţă în actul de conducere a Bisericii, prin apariţia unei noi generaţii de ierarhi în Sfântul Sinod.

A fost ales în 1993 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în absenţa lui drept Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, pentru ca în 2006 să devină primul mitropolit al nou înfiinţatei Mitropolii a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, militând, ca ierarh, ca Biserica să rămână liberă de orice fel de gândire îngustă şi tot timpul să stea sub aripa înnoitoare a Duhului.

A ctitorit intens şi cu bătaie lungă. De la revista în nouă variantă, editura şi radioul Renaşterea la mânăstiri şi biserici urbane, de la exemple de ecumenism al frumuseţii, precum biserica Schimbarea la Faţă din Cluj, la oamenii cinstiţi, angajaţi în Biserică şi societate deopotrivă, cărora le-a oferit distincţia Crucea Transilvană, pe care tot el a înfiinţat-o. A cultivat raporturi interconfesionale corecte, atât pe plan local, dar şi european, mai ales prin parteneriatul cu Biserica Evanghelică Lutherană din Wurttemberg.

Ca scriitor marcant a fost distins prin numeroase premii ale Uniunii Scriitorilor şi s-a bucurat de editări de mare valoare ale operei sale literare şi teologice. Lui i se datorează cea mai recentă versiune a Bibliei, pe care a adus-o la vârsta de astăzi a limbii române şi care este în continuare foarte bine primită de public, fiind tipărită în peste 300.000 de exemplare, inclusiv în ediţia cu ilustraţii, în opt volume, pe care nu a mai apucat să o vadă.

Cuvintele de învăţătură ale Mitropolitului Bartolomeu relevă marea sa moştenire teologică: limbajul împrospătat şi viu prin marile reflecţii şi prin orizontul cultural vast, dar şi adâncimea ideilor şi a meditaţiilor foarte actuale pentru lumea în care trăim. Este privit ca unul din marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi apreciat pentru verticalitatea şi fermitatea poziţiilor lui, pe care le-a luat în probleme acute precum: corupţia, moştenirea Fundaţiei Gojdu, Roşia Montană sau poluarea materială şi morală, dar mai ales pentru căldura cuvintelor lui. Mitropolitul Bartolomeu Anania rămâne un reper viu pentru orice om care doreşte să îşi trăiască viaţa ca un reflex al libertăţii în Duh şi în Adevăr.

Printre ultimele lui proiecte se numără Fundaţia “Mitropolitul Bartolomeu”, pe care a înfiinţat-o în toamna anului 2007. Această instituţie este proiectul generos şi inspirat al unui om cu viziuni largi, care a ştiut să-şi depăşească lipsurile tinereţii şi să ofere, inclusiv după plecarea sa din această lume, o şansă pentru tinerii merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi materiale care doresc să studieze. Până în prezent, Fundaţia a acordat 397 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 1.035.900 lei.

Mitropolitul Bartolomeu a fost o personalitate marcantă şi un om de acţiune, care a ştiut să rămână un om al culturii şi al Duhului, un neobosit propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, un slujbaş al Adevărului şi al dreptăţii, dar şi un duşman declarat al corupţiei de orice fel. Toate aceste virtuţi pe care şi le-a asumat consecvent de-a lungul întregii sale vieţi l-au făcut să devină fără îndoială un model al omului liber. Printr-o astfel de viaţă a ajuns să fie asumat şi de generaţiile tinere ca un reper valid de verticalitate, curaj şi moralitate, într-o lume tot mai lipsită de astfel de personalităţi. Este respectat şi iubit şi astăzi de foarte mulţi tineri, care îl descoperă prin cuvintele lui de învăţătură şi mai ales prin viziunea sa proaspătă şi neinhibată asupra lumii şi vieţii.

În galeria adevăratelor repere şi valori care au înnobilat spiritualitatea şi cultura românească şi care pot contribui decisiv la formarea viitoarelor generaţii, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania este un izvor din a cărui apă, spre slava lui Dumnezeu, putem şi chiar trebuie să ne adăpăm. Conştient mereu de propriile slăbiciuni, nu a contenit, prin exemplu nemijlocit, să ne indice direcţia pe verticală”.

(SURSA FOTO: Bartolomeu Anania / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania