Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a transmis marți, printr-un comunicat de presă, că solicită public demisia prefectului judeţului, Călin-Petru Marian, şi a directorului DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, pentru că au decis carantinarea localității la o incidenţă la care nu a mai fost carantinat niciun alt oraș.

Primarul mai susține că locuitorii municipiului Petroşani au fost discriminați prin deciziile mult mai restrictive care au fost impuse de autoritățile județene pentru orașul din Valea Jiului, în comparaţie cu oraşele carantinate din alte judeţe.

În comunicatul de presă, Tiberiu Iacob-Ridzi a cerut autorităților județene să explice de ce s-a luat decizia carantinării Petroşaniului la o incidenţă de 6 cazuri la 1000 de locuitori, în timp ce alte oraşe au fost carantinate la o incidenţă mult mai mare (de exemplu Timişoara – la incidenţa de 7,5 la 1000 de locuitori, Sibiul – la incidenţa de aproape 12/1000 de locuitori) sau nu au fost carantinate deloc (de exemplu Cluj-Napoca, la incidenţa de peste 9 la mie).

Primarul a mai solicitat autorităților județene care au decis carantina să răspundă câte acţiuni de conştientizare a populaţiei, verificare a purtării măştii de protecţie şi respectării distanţării sociale au organizat în Petroşani şi în celelalte localităţi din Valea Jiului în ultimele săptămâni pentru a preveni răspândirea COVID-19 și câte controale a efectuat DSP Hunedoara în supermarketuri în ultima perioadă, pentru a vedea dacă sunt respectate normele de distanţare şi cele de igienă.

Tiberiu Iacob-Ridzi a mai cerut public explicații și în privința numărului teste pentru depistarea COVID-19 efectuate în Petroşani, raportat la numărul populaţiei, şi a numărului de teste făcute în celelalte oraşe din judeţ care nu au fost carantinate.

“De ce nu s-a suplimentat şi la Petroşani numărul de doze de vaccin Pfizer si Moderna, în condiţiile în care sunt sute de oameni pe listele de aşteptare?

De ce nu le este permis copiilor din ciclul primar să frecventeze cursurile? La sănătatea psihică a acestor copii nu vă gândiţi? Cum poate învăţa să scrie online un elev de clasa I?

De ce măsurile luate la Petroşani sunt mult mai restrictive decât în alte localităţi carantinate din alte judeţe?

De ce la Petroşani aţi decis închiderea saloanelor de coafură, frizerie, cosmetică,etc, deşi la Timişoara, de exemplu, la o incidenţă mult mai mare, nu a fost luată o astfel de măsură?

De ce persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze au aceleaşi restricţii ca şi cei nevaccinati, deşi pot face dovada imunizării? Cum încurajaţi vaccinarea populaţiei?

De ce în momentul în care aţi avut în intenţie să carantinaţi municipiul Petroşani, domnule director al DSP Hunedoara, nu aţi luat legătura cu autoritatea locală, aşa cum se procedează în alte oraşe din ţară? Ca administraţie publică locală, am făcut tot ceea ce a depins de noi pentru limitarea răspândirii virusului SARS – CoV – 2 în comunitate, dar, dacă eforturile noastre nu sunt dublate de măsuri ale instituţiilor abilitate de la nivel judeţean, rezultate nu pot fi cele aşteptate”, a transmis marți primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania