Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat marți lansarea unui site pe care cetățenii orașului vor avea acces la informațiile despre modul în care sunt cheltuiți banii publici de către municipalitate și instituțiile din subordine.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Platforma transparenta.primariatm.ro va cuprinde informații despre cum sunt cheltuiți banii orașului, ce plăți fac școlile din municipiu, instituțiile de cultură, Poliția Locală, valoarea salariilor plătite de municipalitate.

Potrivit primarului, este un început de drum, o platformă care se îmbunătățește zilnic, la care cetățenii sunt invitați să participe cu sugestii și propuneri.

În prezent, datele colectate nu sunt complete, fiind listate doar sumele cheltuite de entitățile din subordinea primăriei, dar se lucrează deja la transparentizarea licitațiilor și contractelor.

Pentru moment, datele vor fi actualizate lunar, însă va fi creată o infrastructură digitală prin care cetățenii să aibă acces la informații despre banii orașului actualizate zilnic.

“Vrem să publicăm și cheltuielile realizate de societățile din subordinea primăriei, însă acestea pot fi făcute doar în urma unei hotărâri date de consiliile de administrație (CA) sau adunările generale ale acționarilor (AGA) respectivelor societăți. Cer public CA-urilor acestor societăți să adopte hotărârile necesare pentru ca aceste cheltuieli să fie adăugate. În cazul unui refuz, le vom lua noi, prin hotărâri ale AGA. Transparența radicală stopează risipa din banul public, combate corupția sistemică și pune degetul pe rană acolo unde nu se lucrează cu profesionalism și unde nu sunt slujite interesele cetățenilor. Transparența radicală e baza bunei guvernări, de aici pornim, pe asta construim”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania