Opt organizații reprezentând societatea civilă din România au reacționat la ceea ce s-a întâmplat recent în Parlament, luând act de adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cu amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor.

Organizațiile semnatare își exprimă profundul dezacord față de amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor și susțin că justiția poate fi făcută doar de către instanțe, nu și de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. 

”Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil  (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistrații corupți și certați cu legea. Trocul “super-imunitate” contra “desființarea SIIJ” este inadmisibil și încalcă principiul separației puterilor în stat”, susțin cele opt organizații.

De asemenea, în documentul făcut public, se spune că dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este inacceptabil și va diminua mult încrederea în justiție. 

”Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desființarea necondiționată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistrați.”, mai spun reprezentanții celor opt organizații ale societății civile.

Semnatarele documentului sunt: Freedom House România, Expert Forum , Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timișoara, Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului, Asociația Valoare Plus, Asociația Centrul Syene pentru Educație și Asociația Femeilor Românce din Italia.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania