fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEProfesorul clujean Răzvan Cherecheș a demisionat din funcția de consilier onorific la...

Profesorul clujean Răzvan Cherecheș a demisionat din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății

Publicat în

spot_img
spot_img

Răzvan Cherecheș, cunoscut ca „profu’ de sănătate publică”, a anunțat joi că și-a dat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății, motivând că a acceptat această funcție crezând că poate fi de ajutor, dar a descoperit că “funcția a fost literal una onorifică”.

Profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Răzvan Cherecheș a fost unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei de COVID-19. Răzvan Cherecheș a fost numit în 17 februarie anul acesta consilier onorific al secretarului de stat Andreea Moldovan, medic epidemiolog și de boli infecțioase și fost director medical al spitalului COVID din Brașov.

“Ieri mi-am înaintat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății (poziție neplătită). Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste). Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu). Nu consider că este cazul să rămân într-o funcție (chiar și una onorifică) dacă mă simt inutil.

Cele 4 aspecte pe care le-am semnalat de multiple ori ca fiind prioritare:

– testarea – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu avem o imagine clară asupra situației)

– comunicarea – reactivă și cu frecvență redusă (teoriile conspirației proliferează, ambiguitatea și incertitudinea au crescut)

– raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres – un efort susținut și suplimentar este necesar în continuare

– Institutul Național de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi și suport pentru practică)

Adevărul este că nu mai am răbdare – trăim vremuri de criză în care  comunicarea ministerului sănătății cu populația trebuie să se întâmple zilnic!

Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autoritățile!

Consider că trebuie să îmi expun liber opiniile științifice, din poziția de profesor universitar

Rămân deschis să ajut voluntar oricui dorește să își fundamenteze deciziile pe dovezi științifice (indiferent de culoare politică)!”, a scris joi profesorul Răzvan Cherecheș pe pagina sa de Facebook.

(FOTO: Captură video)

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

A fost semnat contractul de finanţare pentru construirea spitalului de boli infecţioase de la Oradea

Potrivit datelor transmise de Primăria Oradea, noua unitate medicală urmăreşte gruparea specialităţilor boli infecţioase şi pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerinţelor de calitate actuale.