“Ambulanța pentru monumente” a început o campanie importantă de strângere de fonduri prin Romanian United Fund pentru salvarea uneia dintre cele mai importante monumente istorice din România – Biserica medievală de la Gurasada, simbol al artei medievale creștine și al identității naționale.

“Monumentele pe care dorim să le salvăm și unde nu avem un sprijin de la instituții, autorități și comunități locale sunt excepții. Iată că se întâmplă însă cu biserica din Gurasada pe a cărei pictură foarte valoroasă plouă de ceva vreme prin acoperișul care a cedat. Doar prin donații private și implicarea tuturor celor cărora le pasă cu adevărat de identitatea culturală mai putem salva această micuță bijuterie de secol XIII care se află pe lista tentativă UNESCO a României și de care se pare că nu-i pasă nimănui”, au transmis reprezentanții “Ambulanței pentru monumente”.

Este nevoie de strângerea sumei de 234.700 de lei pentru achiziționarea unei tipologii de șindrilă din stejar unică și dificil de confecționat, plata meșterilor și acoperirea costurilor de cazare și masă pentru voluntari.

Până în momentul de față s-a strâns suma de 30.000 de lei prin bunăvoința donatorilor privați, suma care acoperă o parte din șindrilă. Lucrările sunt programate pentru perioada 7 septembrie – 7 octombrie anul acesta.

Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului, cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României și prin intermediul cărora s-au salvat de la degradare ireversibilă peste 50 de monumente istorice.

Donațiile se pot face pe Facebook accesând acest link și în contul Asociației Monumentum cu specificația GURASADA.  

IBAN: RO46RNCB0227141236620001

Cod SWIFT: RNCBROBU

Nume bancă: BCR SUCURSALA JUDEȚEANĂ SIBIU

Adresă bancă: STR. EMIL CIORAN, NR. 1, SIBIU

Nume: ASOCIAȚIA MONUMENTUM

Adresă: COM. ALȚÂNA, NR. 557, SIBIU, ROMANIA

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania