fbpx
1.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ARADCastorii şi-au recucerit teritoriile de pe râul Mureş în care trăiau în...

Castorii şi-au recucerit teritoriile de pe râul Mureş în care trăiau în urmă cu 200 de ani

Publicat în

spot_img
spot_img

Castorii şi-au recucerit teritoriile de pe râul Mureş în care trăiau în urmă cu 200 de ani, înainte de dispariţia speciei în România, estimându-se că există aproximativ 200 de exemplare în judeţul Arad, după ce în 2002 au fost aduse din Germania 22 de exemplare care au fost lăsate în natură pentru a se înmulţi.

Biologul Parcului Natural Lunca Mureşului (PNLM), arădeanul Gabriel Herlo, a efectuat în trecut un studiu privind populaţiile de castori de pe traseul râului în aval de Lipova, iar în ultimele zile a fotografiat familii de castori pe râul Mureş, chiar în centrul municipiului Arad.

Biologul a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în zona centrală a oraşului sunt stabilite deja câteva familii de castori. Exemplarele pot fi observate de arădenii care se plimbă pe malul Mureşului, dar specialiştii au găsit şi urmele lăsate de castori, respectiv copacii doborâţi.

„Castorii din municipiu s-au obişnuit cu prezenţa oamenilor şi uneori te poţi apropia să îi observi fără să se sperie. În tot judeţul am observat că numărul familiilor de brebi (castor fiber – n.r.) a crescut în 20 de ani, de când s-a făcut repopularea. Specia şi-a recucerit teritoriile pe care le ocupa la începutul anilor 1800”, a spus Gabriel Herlo.

Dacă în 2002 au fost aduse din Germania 22 de exemplare, lăsate în natură pentru a se înmulţi, în urmă cu cinci ani se estima că populaţia de castori a ajuns la 160 de exemplare, iar în prezent ar fi în jur de 200.

Reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului spun că teritoriile ocupate de castori în albia râului Mureş ajung până la Cenad, în judeţul Timiş.

Specialiştii monitorizează familiile de castori şi pentru a se asigura că nu vor deveni ţinte ale braconierilor, amintind că în urmă cu două secole acest animal era printre cele mai vânate pentru blană şi carne şi a dispărut complet din România.

(FOTO: Parcul Natural Lunca Mureşului)

Ioana Pop

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

Anchetă la Arad | Sunt verificate mai multe contracte ce ar fi fost atribuite fără licitaţie de Consiliul Judeţean

Procurorii arădeni au anunţat, vineri, că fac cercetări pentru abuz în serviciu în legătură cu mai multe contracte care ar fi fost atribuite de Consiliul Judeţean fără licitaţie publică, prin intermediul unor instituţii subordonate

În municipiul Arad au fost amenajate primele „pajiști urbane”

Amenajarea de „pajiști urbane”  se înscrie în demersul municipalității de a de a transforma Aradul într-un oraș verde și sunt parte a proiectului, finalizat  anul trecut, ce a constat în instalarea unui strat vegetal de Sedum între liniile de tramvai, suprafața respectivă devenind o zonă verde sustenabilă (biodiversă), cu cost de mentenanță minimă.