În memoria istoricului, profesorul Vasile Puşcaş publică, în Colecţia Istorie Contemporană, pe care o coordonează, volumul bilingv “Keith Hitchins: The Historian’s Honesty / Onestitatea istoricului”, un proiect editorial care apare sub egida Institutului de Istorie “George Bariţiu” al Academiei Române şi a Fundaţiei Transilvania Leaders.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”Textul acestui volum este o evocare a personalităţii Profesorului şi Istoricului Keith Hitchins de către un fost student. Paginile pe care acum i le dedicăm sunt rezultatul unei intenţii pe care am formulat-o la începutul lunii aprilie 2020, atunci când i-am urat Profesorului “La Mulţi Ani!”, cu prilejul împlinirii vârstei de 89 de ani. Se pensionase de o jumătate de an, dar lucra asiduu la proiectele istoriografice pe care şi le propusese pentru perioada următoare. Atunci am avut gândul de a dezvolta câteva articole ale mele, din ultimele două decenii, care tratau despre activitatea istoriografică a lui Keith Hitchins, într-o prezentare în volum, cu prilejul împlinirii a nouă decenii de viaţă, în 2 aprilie 2021. Cu multă durere în suflet şi mari regrete am aflat, în 2 noiembrie 2020, de la apropiaţii Profesorului din Urbana-Champaign (SUA), că reputatul istoric, intelectual şi mai presus de orice un MARE OM a trecut la cele veşnice. Dar gândul fostului lui student nu a dispărut şi, la vremea când ar fi trebuit să împlinească 90 de ani, publicăm aceste pagini ca semn de nemărginită apreciere şi profund respect pentru înaltul său umanism şi tot ce a realizat în domeniul istoriografic, dar mai ales pentru efortul lui continuu în dezvoltarea dialogului cultural româno-american/occidental, pentru încrederea că naţiunea română este înscrisă pe calea integrării în europenitate.” a spus Vasile Puşcaş.

Cartea se va lansa on-line, pe platforma Zoom, vineri, 2 aprilie 2021, ora 11.00, la adresa:
https://us05web.zoom.us/j/81260199955?pwd=Qlp5R0dIUkM4VDBWbEZZcUpCbEFjUT09

Prezintă: Acad. prof. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române; Prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, Institutul de Istorie “George Bariţiu”; Vasile George Dâncu, director Editura Şcoala Ardeleană. Moderator: Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania