Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis ieşirea din carantină a Timişoarei şi a celor patru comune periurbane – Dumbrăviţa, Ghiroda, Giroc şi Moşniţa Nouă.

Carantina expiră la miezul nopţii de miercuri spre joi.

Înainte de expirarea măsurii de carantinare zonală, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare zonală pentru cele cinci localităţi.

INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru localităţile respective.

“Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul şedinţei CJSU de astăzi s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală, unde nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă şi 3 abţineri. De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însuşindu-mi propunerea DSP Timiş, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel naţional pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localităţi, dacă vor fi respectate de către cetăţeni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil şi în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp”, a transmis Zoltan Nemeth.

Potrivit prefectului, de joi, începând cu ora 0,00, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timişoara şi comunele Ghiroda, Moşniţa Nouă, Dumbrăviţa şi Giroc. În Timişoara, programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 5,00 şi 18,00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20,00 se poate circula doar pentru excepţiile prevăzute în hotărârea de guvern.

În situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă şi duminică la ora 18,00 şi se va menţine pentru aceste zile ora 20,00 ca oră limită pentru circulaţia fără declaraţie sau adeverinţă.

De luni până joi, dacă incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21,00 iar ora limită pentru circulaţia fără adeverinţă sau declaraţie va fi ora 22,00.

“Sper că timişorenii şi timişenii vor respecta restricţiile stabilite la nivel naţional şi că vom putea continua scăderea ratei de infectare şi fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităţilor, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor. Sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri, aşadar, facem apel să vă îngrijiţi atât pe dumneavoastră, cât şi pe cei dragi şi programaţi-vă pentru vaccinare”, a declarat prefectul Zoltan Nemeth.

“La recomandarea DSP Timiș, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, și cu votul meu, să nu prelungească carantina în zona metropolitană Timișoara.

După peste 3 săptămâni de sacrificii, carantina a reușit să tragă o frână de urgență creșterii rapide. De câteva zile am intrat pe un trend descrescător, în timp ce valul infectărilor în restul țării crește, mai ales în orașele mari. În același timp, așa cum am cerut de mai multe ori, de săptămână trecută există un nou set de măsuri clare la nivel național, unele chiar mai stricte decât cele instituite în carantină. 

Trebuie să ne fie clar: situația este în continuare serioasă. Acum este absolut esențial să nu aruncăm avansul pe care l-am făcut în ultimele săptămâni. Este, din păcate, în continuare nevoie de măsuri care să limiteze contactul fizic între oameni, pentru a încetini răspândirea virusului. Sper să cădem în curând și sub rata de 7, pentru ca să se elimine unele din restricții.

Știu că nu a fost o perioadă ușoară pentru nimeni. Mulți dintre voi sunt, pe bună dreptate, supărați și la limitele puterilor. Dar pentru binele vostru și al celor din jur, ați respectat regulile și constrângerile, fie că ați fost sau nu de acord cu ele. Iar pentru asta vă mulțumesc. Datorită vouă am reușit să oprim creșterea.

Depinde acum numai de noi, de solidaritatea și conștiința noastră, să respectăm în continuare regulile sanitare. Și sunt sigur că și forțele de ordine se vor îngriji ca regulile să fie aplicate.

Vă îndemn și vă sfătuiesc să vă vaccinați împotriva coronavirusului, o puteți face foarte ușor. Doar prin imunizarea colectivă vom putea reveni la normal și avem o șansă reală în acest moment ca noi, cei din Timișoara să fim primii care atingem acest țel”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania