fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂPrimul muzeu de arte new media din țară, la Brașov

Primul muzeu de arte new media din țară, la Brașov

Publicat în

spot_img
spot_img

Galeriile subterane ale Braşovului vor găzdui Brașov Underground Museum, primul muzeu de arte new media din țară.

“Proiectul de integrare prin cultură a galeriilor subterane de După Ziduri în viața orașului desfășurat de Asociația Amural în parteneriat cu Primăria Brașov intră într-o nouă etapă. Prin proiectul de intervenție culturală co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cu sprijinul partenerilor locali, galeriile subterane se pregătesc să devină BUM – Brașov Underground Museum – primul muzeu de arte new media din țară”, a anunțat Primăria Brașov.

Galeriile au fost săpate în dealul Warthe în Al Doilea Război Mondial pentru a servi drept adăpost antiaerian. Din 2015 galeriile subterane au fost, alături de întreaga zonă După Ziduri, în centrul preocupărilor Asociației Amural.  În 2020 Asociația a lansat viziunea Parc Cultural După Ziduri, ce conține șapte puncte pentru transformarea zonelor din jurul cetății medievale într-un parc natural și cultural. Unul dintre aceste puncte este transformarea galeriilor subterane în galerii de arte digitale. Proiectul s-a bucurat de susținerea comunității. După șapte ani de existență a Amural Festival Vizual, arta care îmbină tehnologia a ajuns la maturitate, iar galeriile formează un spațiu perfect pentru lucrări de lumină, sculptură, artă video și arte ce folosesc noile tehnologii în general.

Potrivit municipalității, Brașov Underground Museum (BUM) este un proiect de activare culturală și regenerare urbană prin artă și noi tehnologii, menit să configureze un nou spațiu alternativ pe harta culturală a Brașovului. Prin reconversia galeriilor ignorate până nu demult, se propune constituirea unui spațiu de artă contemporană redat comunității și reintegrat în țesutul urban.

Proiectul cultural va debuta în aprilie anul acesta cu o cercetare istorică a spațiului pentru a afla mai multe despre trecutul său. În paralel, Primăria încheie amenajările inițiale. Va urma un apel pentru artiști new media în zilele următoare și amenajarea exponatelor primului muzeu de artă și tehnologie. Prima expoziție underground va fi vernisată în iunie acesta. Aceasta va fi deschisă în tot sezonul cald cu respectarea regulilor de siguranță sanitară, ca orice alt muzeu sau galerie de artă. Până în toamnă se vor organiza dezbateri cu public, consultări, mese rotunde cu partenerii locali și membri ai societății civile și grupuri de inițiativă civică așteptate să ia parte la dialog.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel

26-28 mai: Pianistul Carl Filtsch omagiat la Sebeș: Invitata specială a evenimentului, pianista CHIYO HAGIWARA (Japonia)

În zilele de vineri și duminică, 26 și 28 mai 2023, Municipiul Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, organizează un eveniment omagial dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), născut la Sebeș și considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt.

Sezonul estival de orgă debutează sâmbătă, la Biserica Neagră din Brașov

Anul 2023 a fost declarat "Anul muzicii bisericeşti" în cadrul Bisericii Evanghelice C.A. din România. Publicul poate asista, în decursul anului, la numeroase concerte în bisericile acestui cult şi la inaugurarea unor orgi, după restaurarea acestora în ateliere specializate