Zeci de intelectuali și reprezentanți ai societății civile au manifestat la Timișoara împotriva urii și mesajelor xenofobe de la protestele anti-restricții

Câteva zeci de timişoreni, intelectuali, reprezentanţi ai societăţii civile, au manifestat, marţi după-amiaza, în faţa Primăriei Timişoara, ca reacţie la protestele care au avut loc săptămâna trecută în oraş şi pe parcursul cărora s-au auzit şi lozinci cu caracter xenofob, în faţa locuinţei primarului Dominic Fritz, informează AGERPRES.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Suntem azi, aici, în număr limitat de regulile sanitare, pentru a ne reaminti că oraşul nostru a învins în Decembrie 1989 tocmai fiindcă timişorenii au ştiut să se unească dincolo de etnie, credinţă şi cultură. Una din cheile victoriei noastre asupra unui regim criminal a fost fraternitatea fără bariere. Am strigat spre cerul Timişoarei numele unirii şi am fost ascultaţi: ‘unitate, unitate!’. Asta s-a auzit pe străzile revoluţiei şi aşa s-a consemnat în punctul 4 al Proclamaţiei de la Timişoara, document ce a dezvoltat nevoile noastre ultime din acele zile fără pereche”, a fost mesajul citit de Vasile Popovici, profesor al Universităţii de Vest Timişoara.

El a arătat că Timişoara trece prin vremuri dificile, la fel ca întreaga ţară, iar prezenţa în stradă de marţi e cauzată de faptul că la umbra oboselii, însingurării şi greutăţilor economice venite odată cu pandemia, „grupări obscure coboară în spaţiul public şi agită limbajul urii”.

„Suntem aici fiindcă se aud vechi ameninţări antisemite, se agită slogane şovine, antimaghiare, anti-rome şi anti-europene. Sunt demonii pe care România i-a cunoscut deja în trecut, retreziţi de forţe ce se hrănesc din scandal şi violenţă, iar preţul plătit de-a lungul timpului a fost uriaş. Aceste zile au cunoscut şi aberaţia, până acum nemaiîntâlnită, a protestelor contra medicilor ce înfruntă direct pericolul contaminării. În Timişoara, sălbăticia a dus în miez de noapte protestele până sub geamurile primarului spre a-şi urla şovinismul. Din păcate, partidele politice locale au ales să nu se exprime, din teamă, din calcul meschin sau dintr-o eclipsă a raţiunii.

De aceea suntem aici, ca să ne exprimăm noi, reprezentanţi ai societăţii civile, spre a apăra onoarea oraşului nostru umilit de barbaria celor puţini”, a adăugat Vasile Popovici.

El a menţionat că societatea civilă doreşte civilitate, înţelegere şi pace socială, mai ales în vremuri când semenii noştri cad răpuşi de boală sau luptă cu ea în chiar aceste momente. Popovici a subliniat că spaţiul bănăţean a fost unul cu firescul toleranţei, al înţelegerii interetnice şi al deschiderii spre cultura şi limba celuilalt.

„Istoria, prezentul şi viitorul nostru, de aici şi de pretutindeni, nu se pot imagina decât în acest fel. Suntem aici să respingem răspicat exprimarea urii, promovate de forţe obscure de sorginte neolegionară. Suntem aici pentru a ne reaminti cine suntem. Din casele noastre tăcute, din căminele timişorenilor tulburate de cei care folosesc cuvintele unui decembrie însângerat şi le răstălmăcesc sensul batjocorind ideea de libertate, aducem acest mesaj de respect pentru Timişoara, deopotrivă românească şi europeană”, a încheiat Vasile Popovici.

(FOTO: expressdebanat.ro)

Ioana Pop