Grădina Zoologică din Timișoara a fost închisă în 18 decembrie anul trecut pentru elaborarea unui nou proiect de grădină zoologică la standarde europene și s-au luat măsuri pentru mutarea temporară sau definitivă a animalelor în condiții de siguranță în noi habitate ale unor grădini zoologice partenere. Animalele care nu pot fi mutate rămân la Zoo Timișoara și primesc hrană și îngrijire corespunzătoare, a anunțat marți Primăria Timișoara.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Aproape 60 de animale de la Grădina Zoologică Timișoara urmează să fie preluate de Adăpostul de urși din Veresegyhaz – Ungaria, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova, Parcul Memorial Constantin Stere Ploiești, Grădina Zoologică Pitești, USAMVBT ” Regele Mihai I al României” – Disciplina de Biologie,  Gunther Cristian, un partener care dăduse mai multe animale în custodie Grădinii Zoologice Timișoara.

Marți a început mutarea primelor 15 animale în custodie pe perioadă nedeterminată la Administrația Parcului Memorial “Constantin Stere” din Ploiești – Grădina Zoologică: oi, gâște canadiene, pisici sălbatice, ratoni, coati și nandu.  

Activitațile de îngrijire a animalelor din colecție se realizează zilnic de către angajații Grădinii Zoologice până la mutarea/relocarea temporară sau definitivă în condiții de siguranță a acestor animale către alte grădini zoologice partenere.

În total, la Zoo Timișoara erau 261 de exemplare din 46 de specii. Relocarea a fost aprobată de Consiliul Local Timișoara.

“La Grădina Zoo nu s-au mai făcut investiţii de ani de zile şi trăieşte pe un buget enorm de mic, la limită, nu este un management profesionist pentru aceasta şi chiar dacă sunt acolo îngrijitori, habitatul nu este la standardele necesare. Pentru cerbul bolnav, am trimis veterinarul nostru, starea de sănătate a animalului nu este bună, are o indigestie prin împăstare, adică i s-a acumulat hrana în stomac. Mă tem că pentru acest cerb speranţele de viaţă nu sunt foarte mari. (…). Situaţia nu mai poate rămâne aşa. Am luat decizia să închidem Grădina Zoo până vom avea un concept de dezvoltare foarte clar, până vom face investiţii majore şi să o redeschidem ca o grădină zoologică educativă, în care conservarea şi biodiversitatea este prioritate, modernă, europeană, unde animalele şi bunăstarea lor sunt pe primul loc”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în noiembrie anul trecut.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania