fbpx
-10.3 C
Cluj-Napoca
AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSPensiunile turistice, eliminate de la finanțările pentru afaceri non-agricole în mediul rural

Pensiunile turistice, eliminate de la finanțările pentru afaceri non-agricole în mediul rural

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministerul Agriculturii urmează să lanseze în a doua jumătate a anului 2021  noi apeluri de proiecte pentru fondurile europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Printre acestea se numără și mult-așteptatele submăsuri 6.2 și 6.4, prin care se obțin până la 70.000 de euro, respectiv 200.000 de euro pentru afaceri non-agricole în mediul rural.

Pe perioada tranzitorie 2021-2022, care va face trecerea la ciclul financiar 2021-2027, pensiunile vor fi excluse de la finanțare. Într-o declarație pentru StartUpCafe, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a confirmat decizia de a elimina pensiunile de la finanțările pentru afaceri non-agricole în mediul rural, pe perioada 2021-2022, el reclamând că unii dintre beneficiarii de fonduri UE au scos pensiunile din circuitul turistic și le-au transformat în locuințe pentru familiile lor.

”În această perioadă de tranziție scurtă, de doar 2 ani, nu am pus în măsuri și pensiunile pentru că vrem să redefinim zona turistică. Prea multe pensiuni sunt făcute în zona peri-urbană, prea mulți bani s-au dus în zone care nu au nimic de a face cu turismul. Oamenii și-au făcut case în satele din jurul orașelor și nu au nimic de a face cu turismul și atunci va trebui să redesenăm această zonă turistică și, din 2023, o să punem iarăși bani pentru agro-pensiuni. Banii nu au ajuns în zonele turistice, unde era nevoie, la mine în Florești (lângă Cluj-Napoca) e plin de pensiuni care s-au transformat în case” – a spus Oros pentru sursa citată.

Ministrul a precizat, însă, că pensiunile vor fi reintroduse la finanțare din anul 2023, cu o redefinire a condițiilor de finanțare.

Proiectele de ghiduri ale solicitantului urmează să fie lansate în consultare publică după ce Ministerul Agriculturii va primi ultimele observații de la Comisia Europeană.

Ministrul Agriculturii a făcut aceste afirmații la conferința Antreprenorești, organizată, în weekend, de Romanian Business Leaders, în cadrul proiectului Re-Patriot.

ARTICOL SUSȚINUT DE RCG CONSULTING CLUJ, PARTENERUL TĂU PENTRU PROIECTE CU FONDURI EUROPENE

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Mousse vegan de ciocolată, unt cu cimbru și chili sau savuroase beri artizanele, prezentate la Festivalul Alimentului, de la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7 iunie 2024, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, a XI-a ediție a Festivalului Alimentului, un eveniment ce aduce în prim-plan talentele și abilitățile studenților de la Facultatea de Ştiința şi Tehnologia Alimentelor (FSTA).

Invitație la Brunch în Banat, în satul Curtea din județul Timiș

Întotdeauna, în satul Curtea din județul Timiș, luna iunie are culoarea roz! La marginea așezării rurale, plantația de Rosa de Pesce și Sanset Grusea a familiei Grecu este în floare și mirosul rozelor umple aerul. Tanti Stela se pune pe treabă și – numai pentru voi! - transformă petalele florilor în gusturi și arome care să vă facă să vă îndrăgostiți de satul ei.