fbpx
1.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATECseke Attila a semnat ordinul pentru construirea unui nou spital de pneumologie...

Cseke Attila a semnat ordinul pentru construirea unui nou spital de pneumologie în municipiul Sfântu Gheorghe

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat joi ordinul pentru construirea unui nou spital de pneumologie în municipiul Sfântu Gheorghe, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna (CJ), Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, investiţia se cifrează la 28,5 milioane de lei, aproximativ 5,8 milioane de euro, din care 27,4 milioane de lei vor fi asiguraţi de Compania Naţională de Investiţii şi diferenţa, din bugetul CJ.

„În premieră aş vrea să vă anunţ că astăzi domnul ministru Cseke Attila a semnat ordinul de ministru prin care nu numai a aprobat, ci şi a dat startul pentru construirea unui nou spital de pneumologie la Sfântu Gheorghe (…) Construirea unui nou spital de pneumologie nu e numai un vis, am avut acest vis acum doi ani de zile, dar între timp am şi muncit, am pregătit toate documentaţiile, chiar şi proiectul de execuţie, pe care l-am predat la Compania Naţională de Investiţii. Documentaţiile noastre au trecut prin comisiile de avizare şi azi s-a dat ordinul de ministru (…) Durata de execuţie este de 28 de luni de zile pentru spitalul care are suprafaţă construită de 794 de metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 2.281 de metri pătraţi. Se ştie foarte bine nu numai de cetăţenii din oraş, ci şi din tot judeţul că în momentul de faţă ambulatoriul şi spitalul de pneumologie funcţionează în două clădiri diferite din oraş, două clădiri improprii pentru sistemul de sănătate. Nu avem cum să remediem aceste clădiri, aşa că este mai bine să construim un spital nou, care va include atât policlinica de pneumologie, cât şi în spitalul în sine”, a declarat Tamas Sandor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit unui raport de specialitate postat pe site-ul CJ Covasna, clădirea de pneumoftiziologie existentă se află într-o „stare deplorabilă”.

„În anul 2011 s-au făcut lucrări de reparaţii curente în interiorul clădirii încercându-se creşterea pe cât posibil a condiţiilor de cazare a pacienţilor. În anul 2012 s-a realizat separarea termică a clădirii de la reţeaua centrală a spitalului. Clădirea în sine, chiar dacă se va interveni asupra acesteia, nu este potrivită activităţii medicale. Necesitatea investiţiei derivă atât din considerente socio-economice, componenta socială fiind presantă, întrucât primirea pacienţilor la spitalul actual este realizată în spaţii total necorespunzătoare din mai multe puncte de vedere, dar şi din considerente organizatorico-tehnice prin amenajarea tuturor secţiilor solicitate în cadrul aceleiaşi clădiri în incinta complexului spitalicesc, ceea ce conferă şi oportunitate de a realiza investiţia. Obiectivul general şi principal este îmbunătăţirea calităţii şi a eficienţei îngrijirii, diagnosticării şi tratarea pacienţilor care suferă de boli respiratorii acute şi cronice, în regim ambulatoriu, iar când acest lucru nu este posibil, tratamentul de lungă durată prin internare la secţiile cu paturi având un grad de dotare modernă şi confortabilă. Pe baza unei analize multicriteriale s-a optat pentru construirea unei noi clădiri cu destinaţia de spital de pneumologie şi pneumoftiziologie”, se precizează în documentul menţionat. 

Adrian Meitner

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád anunţă construirea unei noi zone rezidenţiale pentru familii tinere care lucrează în domeniul sănătăţii şi al educaţiei, pe locul unei foste ferme...

Primarul din Sfântu Gheorghe a adăugat că „aceasta este o altă piatră de hotar pentru oraşul nostru, deoarece noul campus dual, noul centru educaţional, le va permite copiilor noştri să înveţe meseriile viitorului, de la liceu până la universitate, în parteneriat cu firmele locale”.

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.