Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, a participat ieri la o întâlnire organizată de primarii comunelor Vaţa de Jos, judeţul Hunedoara, şi Petriş, judeţul Arad, cu scopul de a analiza posibilele colaborări pentru punerea în valoare a așa-numitului ”Drum al Regelui”

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Principalul scop al întâlnirii l-a constituit modalitatea prin care cele două primării, împreună cu autorităţile judeţene, vor putea colabora în viitor având în vedere dezvoltarea durabilă, dar şi modalitatea de obţinere a finanţării şi punere în valoare a ‘Drumului Regelui’ care uneşte cele două unităţi administrativ-teritoriale şi cele două judeţe.

Cu acest prilej a fost prezentat şi semnat ‘PROTOCOLUL DE COLABORARE’ dintre cele două primării, în vederea dezvoltării mediului socio-economic din cele două comune.

Discuţiile, la care au mai participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara şi ai Consiliului Judeţean Arad, deputatul PNL de Hunedoara, Vetuţa Stănescu, şi subprefectul judeţului Arad au avut loc la limita dintre judeţele Hunedoara şi Arad, aflată pe DJ 707, cunoscut sub numele ‘Drumul Regelui’.

DJ 707, cunoscut și sub denumirea de „Drumul Regelui”, a fost construit în perioada interbelică din ordinul Regelui Mihai I al României, în aceeaşi perioadă în care monarhul a cumpărat Castelul Regal de la Săvârşin. Soluţia tehnică folosită de inginerii italieni contractaţi de Majestatea Sa la acea vreme a fost pavarea traseului cu piatră rotundă de râu, o caracteristică încă vizibilă pe alocuri şi care îl face unic în România.

Drumul judeţean 707 are o însemnătate aparte pe harta rutieră a judeţelor pe care le străbate, acesta făcând legătura între două obiective regionale majore: Castelul Regal Săvârşin (Arad) şi staţiunea balneară Vaţa de Jos (Hunedoara), ambele cu un important potenţial turistic si economic latent. 

Familia regală obişnuia să folosească acest drum, care leagă localităţile de pe Valea Mureşului cu cele din Ţara Zarandului şi Ţara Moţilor. De fiecare dată când parcurgeau acest drum, Regele și familia acestuia rămâneau impresionați de oamenii gospodari ai comunei noastre și de frumusețile naturale absolut inegalabile.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania