fbpx
21.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIU„Sărbătoarea Deltei”, bazar de primăvară și demonstrație despre stupăritul tradițional, la Muzeul...

„Sărbătoarea Deltei”, bazar de primăvară și demonstrație despre stupăritul tradițional, la Muzeul ASTRA din Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul ASTRA din Sibiu a pregătit pentru public în această săptămână mai multe evenimente – o demonstrație despre stupăritul tradițional, a cincea ediție a „Sărbătorii Deltei” și un bazar de primăvară, organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor.

1. Despre albine și stupi – Animații și activități cu specific apicol

Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Școala din Ticera, monument funcțional în Muzeul ASTRA.

20 – 25 aprilie. Marți, Miercuri, Joi – 11.00 -15.00, Vineri, Sâmbătă, Duminică – 10.00 – 16.00

Această activitate reprezintă o demonstrație despre stupăritul tradițional. Se va scoate în evidență și rolul albinelor în satul românesc și în lumea tradițională, dar și pentru gospodăria țărănească, cât și pentru ecologie și biodiversitate.

De marți până sâmbătă, vor fi organizate la Muzeul ASTRA o serie de activități apicole, în care vor fi puse în scenă interacțiunea cu echipamentul apicol (ramele, furculița de descăpăcit mierea etc) stupul și nucleii de împerchere. De asemenea, muzeografii vor oferi detalii despre rolul albinelor în viața oamenilor și în istorie, dar și despre rolul castelor în stup. Se va aprinde afumătorul apicol și apoi muzeograful le va oferi vizitatorilor explicații referitoare la putregai și despre conurile de brad.

În weekend, va fi organizată o activitate apicolă de mentenanță, bazată pe însârmarea și lipirea fagurilor pe ramele apicole cu redresor la sursă de curent (demonstrativ). Se pot repeta, la cererea publicului, activitățile din primele zile ale săptămânii.

2. Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a

Muzeul ASTRA organizează în perioada 22-29 aprilie o serie de activități educaționale de pescuit și de gastronomie în cadrul evenimentului Comunități în Muzeul ASTRA – Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce și în acest an în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Astfel, pescarii lipoveni din Delta Dunării vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei așa cum este Mila 23. Apoi vor pescui cu setca și vintirele în lacul din Muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele și pe lacurile din Delta Dunării. Totodată, îi vor învăța pe cei mici să pescuiască, iar de Florii se va găti pește în trei locații din muzeu. De asemenea, cuptorul de la gospodăria de pescar Mahmudia va fi pus în funcțiune, realizând-se aici diverse preparate specifice Dobrogei.

3. Bazar de primăvară

Data: 24 – 25 aprilie 2021.

Interval orar: 10.00 – 16.00 (în ambele zile)

Bazarul de primăvară, organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor – Handarbeitskreis Neppendorf , este găzduit în gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, monument funcțional din Muzeul în aer liber. Bazarul oferă vizitatorilor posibilitatea de a achiziționa diverse produse realizate manual: broderii, ţesături, piese vestimentare de port specifice sașilor și landlerilor. Produsele sunt realizate de femei, fie în gospodăria proprie, fie la întâlnirile săptămânale desfășurate în perioada iernii. Evenimentul se adresează publicului dornic de a achiziționa obiecte manuale dar și de a afla informații legate de modul în care acestea sunt realizate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Articole recente

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

S-a deschis primul magazin online cu suveniruri din Maramureș

Producătorii locali și meșterii populari își pot promova și vinde produsele online pe shop.visitmaramures.ro

Mai multe articole de același fel