Cetatea dacică Costești – Blidaru, monument aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, a fost vandalizată. Istoricul Mihai Căstăian, cel care a sesizat situația de la Blidaru Muzeului din Deva, spune că au fost vandalizați montanții laterali ai porții cetății dacice.

“Pe blocurile ecarisate, pandant, au fost zgâriate două rozete florale cu diametrul de circa 25 – 30 de centimetri. Deoarece actul de vandalizare s-a produs asupra unui monument istoric clasat, care se bucură de maximă protecție a legii, vă rugăm să anunțați pe cale instituțională IPJ Hunedoara – Compartimentul Patrimoniu, Direcția Județeană pentru Cultură – Compartimentul Monumente, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Hunedoara sub aspectul identificării făptuitorilor actului de vandalism și încadrării faptei sub aspectul penal al distrugerii”, se arată în sesizarea trimisă miercuri conducerii Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva de către Mihai Căstăian, șef serviciu la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

Conducerea MCDR a sesizat Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara și IPJ Hunedoara despre vandalizare cetății dacice Costești – Blidaru.

“În data de 21 aprilie 2021, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara prin Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, a sesizat Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara și Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara, cu privire la faptul că pe montanții laterali ai porții cetății dacice Costești – Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de cca. 25-30 cm. Dincolo de natura penală a acestei acțiuni, CJ Hunedoara condamnă actul de vandalism și atrage atenția că acest gest inacceptabil a fost posibil în contextul întârzierii suplimentării personalului necesar bunei administrări a monumentelor”, a transmis joi Consiliul Județean Hunedoara.

Istoricul Mihai Căstăian a mai descoperit și că pe sectorul turistic între Dealul Făieragului – Cetatea Blidaru există în jur de 15 mesteceni dezrădăcinați peste cărarea turistică și a cerut conducerii MCDR Deva să sesizeze despre acest lucru Primăria Orăștioara de Sus, autoritățile forestiere și Consiliul Județean Hunedoara.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania