Politica energetică este cheia tranziției verzi, a atingerii țintelor de reducere a emisiilor cu efect de seră și a acțiunii împotriva schimbărilor climatice, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE).

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”Grupul PPE din Parlamentul European susține crearea unei Uniuni Energetice funcționale bazată pe doi piloni și anume pe diversificarea resurselor de energie cu accent din ce în ce mai mare pe sursele de energie regenerabilă, respectiv pe dezvoltarea gradului de integrare a pieței energetice comune a UE cu accent pe creșterea interconectivității transfrontaliere în domeniul energetic”, a precizat Winkler.

Potrivit europarlamentarului UDMR, în contextul eforturilor de revenire la creșterea economică după pandemia de coronavirus, UE asigură, prin Programul de Redresare și Reziliență, fonduri pentru obiectivele Uniunii Energetice, și anume pentru decarbonizare și tranziția către energii regenerabile, pentru sporirea eficienței energetice, pentru securitatea energetică, dar și pentru construcția pieței interne unice a energiei și pentru cercetarea din domeniul energetic.

”Țara noastră are trei mari priorități de urmărit la nivel european în privința viitoarei politici energetice comune. În primul rând, să contribuim la izolarea politicii energetice față de influențele ideologice și să salvgardeze interesele noastre în domeniul gazelor naturale și al energiei nucleare. Apoi, să utilizeze resursele de finanțare ale UE, inclusiv cele din Planul de Redresare și Reziliență, pentru investiții majore în noile domenii de vârf ale energiei regenerabile, cum ar fi fabricarea bateriilor și în tehnologiile bazate pe hidrogen verde. Iar în al treilea rând, trebuie să fim foarte eficienți în elaborarea proiectelor aferente Programului pentru Tranziția Justă în cazul celor două mari bazine carbonifere ale României, Valea Jiului și Motru-Rovinari, dar și pentru celelalte regiuni defavorizate în contextul tranziției verzi”, a subliniat Iuliu Winkler.

*Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 175 de deputați din toate statele membre ale UE.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania