Au fost finalizate lucrările de renovare a Bisericii Reformate din Turda, iar joi, la predarea tehnică a clădirii, pe lângă episcopul Béla Kató, au mai participat Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, şi Csilla Hegedüs, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit anunţului publicat pe site-ul Eparhiei Reformate de Ardeal, Parohia din Turda a asigurat majoritatea costurilor
printr-un proiect UE. Sprijinul UE a fost oferit de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei din România prin Programul Operaţional Regional.

În timpul renovării, zidurile au fost tencuite din nou, bolta a fost întărită, structura acoperişului a fost recondiţionată, porţile gotice sculptate de pe laturile de vest şi de nord ale bisericii au fost restaurate, iar intrarea nordică, destinată domnitorilor, zidită de peste 100 de ani, a fost redeschisă. Pentru această operaţie din urmă a fost nevoie şi de mutarea amvonului în partea de sud a bisericii.

Turnul bisericii este unul dintre cele mai înalte din Transilvania. Fisurile apărute în pereţi şi structura acoperişului au fost reparate, dar a fost refăcut şi coiful turnului.

Lucrările au costat în total 8,5 milioane lei, din care 2% a revenit Parohiei, 75% a suportat UE şi 25% statul ungar. Lucrările au început în septembrie 2018, iar serviciile religioase au fost ţinute, pe timpul renovării, în sala de şedinţe a Parohiei.

Episcopul reformat, Béla Kató, a mulţumit UE şi Guvernului român, dar a mai menţionat că, pe durata lucrărilor, a existat un moment în care fără sprijinul Guvernului ungar nu ar fi fost posibil să facă următorul pas în procesul de restaurare.

Lupta comunităţii locale cu birocraţia a meritat, a subliniat ministrul Attila Cseke, deoarece biserica renovată transmite mesajul că există viitor.

Secretarul de stat Csilla Hegedüs a declarat că, prin astfel de proiecte, nu doar patrimoniul construit va fi reînnoit, ci se vor crea şi locuri de muncă pentru cei care continuă să ducă mai departe ştiinţa protecţiei patrimoniului şi vor putea dăinui în ţara în care s-au născut.

Construită în stil gotic, Biserica reformată din Turda şi-a dobândit forma actuală între anii 1380 – 1400.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania