17.6 C
Cluj-Napoca

Casa natală a regelui Matia Corvin ar putea fi restaurată cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării

Publicat:

La propunerea UDMR, Ministerul Dezvoltării ar restaura casa Matia, casa natală a regelui Matia Corvin – a anunțat joi la Cluj-Napoca ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Cseke Attila. Acesta a avut o întrevedere cu rectorul și prorectorul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca pentru a analiza posibilitatea de finanțare, dat fiind că universitatea este proprietarul actual al clădirii.

Clădirea monument istoric de pe strada Matei Corvin, zona pietonală adiacentă Pieței Muzeului, datează din evul mediu, nu a fost restaurată integral din anii 1940-1950, suferind doar intervenții punctuale pentru a asigura buna desfășurare a activității didactice. Monumentul are o importanță istorică și turistică, este vizitată de zeci de mii de turiști anual, dar interiorul acestuia nu poate fi vizitat.

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila a spus despre clădire că necesită o restaurare completă, necesită să fie consolidată din punct de vedere structural, trebuie schimbate instalațiile, amenajată clădirea și curtea interioară a acesteia, restaurată fațada clădirii, tâmplăria și vitrajele, respectând normele aplicabile clădirilor monument istoric.

”După restaurare, clădirea ar putea fi deschisă publicului, dar ar fi utilă și din punct de vedere didactic. Este o valoare și un simbol al orașului și al întregii regiuni, și va putea găzdui, în continuare, Universitatea de Artă și Design”, a conchis Cseke Attila.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img