fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEFOTO | Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, înscăunat episcop greco-catolic de Cluj-Gherla

FOTO | Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, înscăunat episcop greco-catolic de Cluj-Gherla

Publicat în

spot_img
spot_img

Preasfințitul Claudiu Lucian Pop a fost înscăunat episcop eparhial de Cluj-Gherla, ceremonia având loc sâmbătă, pe esplanada Catedralei “Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu din Cluj-Napoca.

În debutul celebrării, episcopii catolici și greco-catolici din România și înalți prelați oaspeți sosiți de peste hotare, au ieșit, în procesiune, după un moment de pregătire în capela “Sfântul Iosif” din incinta Catedralei. Ierarhii au urcat pe esplanada unde, încă din după-amiaza precedentă, s-a amenajat altarul pentru celebrarea solemnă. Respectând normele impuse de pandemie, preoți de pe întreg teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla și din întreaga Biserică Română Unită se aflau, în ordine, pe un platou lateral, în timp ce în partea diametral opusă se aflau persoane consacrate din diferite ordine și congregații călugărești.

În față, în partea centrală, au asistat la celebrare reprezentanți ai Bisericilor și confesiunilor creștine clujene – între care Mitropolitul Clujului și un Ierarh al Bisericii Ortodoxe, Episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, al Bisericii Evanghelice Luterane și un reprezentant al Bisericii Unitariene, precum și invitați oficiali: autorități locale, centrale și militare, intelectuali, cadre universitare, buni colaboratori ai Episcopiei de Cluj-Gherla de-a lungul timpului. De jur-împrejur s-au răspândit, în spațiul din fața catedralei, numeroși credincioși. Înscăunarea la Cluj a noului Ierarh a fost onorată prin prezența permanentă, pe esplanadă, a gărzii de onoare asigurată de Jandarmeria Română.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfinția Sa Mihai Frățilă, episcopul Eparhiei “Sf. Vasile cel Mare” de București, delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a fost și cel dintâi cuvânt rostit de PS Claudiu Lucian Pop, în noua calitate de episcop eparhial. Preasfinția Sa și-a reînnoit, cu acest prilej, “fidelitatea și atașamentul față de Sfântul Părinte Papa Francisc, Episcopul Romei care «prezidează în dragoste» Biserica Catolică”. Totodată, l-a asigurat pe Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan și pe Episcopii Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma că primește, ca pe voința Domnului, decizia transferului său “din funcția de Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj în înalta și dificila misiune de Episcop și Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla” și mulțumindu-le, le-a adresat rugămintea ca și de acum să îl însoțească “cu dragostea și rugăciunile lor pentru a putea împlini lucrarea Domnului”.

A mărturisit că primește Eparhia de Cluj-Gherla ca pe “o nouă familie pe care eu, cel din urmă venit, o îmbrățișez cu iubire și cu adâncă recunoștință. O familie frumoasă, familia lui Dumnezeu și a fiecăruia dintre noi, unde frații și surorile, credincioși, călugări, călugărițe și confrați preoți, sunt uniți prin Cuvântul și Cina Domnului, prin rugăciune și prin mărturie creștină. Vom împărtăși de acum înainte același drum și aceleași speranțe, bucurându-ne împreună și susținându-ne reciproc atunci când vom trece prin încercări și greutăți!”. Și, ca parte însemnată din această familie, a amintit numele Episcopilor care i-au precedat pe tronul Eparhiei de Cluj-Gherla, fiecare cu propriile merite și realizări.

Rememorând cuvinte ale testamentului spiritual al Fericitului Episcop Iuliu Hossu care acum îi sunt adresate, Preasfinția Sa Claudiu a invitat: “Să rămânem în dragostea lui Dumnezeu! Iar dragostea înseamnă întâlnire, ascultare și dialog, insuflă solidaritate cu fiecare persoană și dorința implicării în schimbarea în bine a societății noastre. Tocmai pentru că «dragostea lui Hristos ne stăpânește» (2Cor. 5,14), ne dorim în continuare un parteneriat stabil cu autoritățile statale centrale și locale, cu instituțiile universitare și culturale pentru a lucra împreună la edificarea binelui comun, care este indisolubil legat de valoarea demnității, a moralității și a libertății.” Un alt deziderat pe care l-a exprimat a fost cel al unei bune colaborări “cu toate cultele prezente pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. Știți disponibilitatea regretatului Episcop Florentin, știți dăruirea până la jertfa pentru neam și credință a Cardinalului Iuliu Hossu, Fericit Episcop martir. Știți că Biserica Greco-Catolică Română și-a făcut vocație din iubirea de Dumnezeu și de țară. Nici eu nu pot gândi altfel misiunea mea. Sunt convins că doar împreună, toți împreună, cu ajutorul Domnului, putem face ceva bun pentru viața și mântuirea semenilor noștri, pentru Țară, pentru lumea în care trăim. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!” și-a încheiat noul Episcop cuvântul inaugural.

Înainte de încheierea celebrării liturgice s-a desfășurat ceremonia înscăunării Preasfințitului Claudiu. După citirea decretului de numire, episcopul a primit mantia arhierească a Înaltpreasfinției Sale George Guțiu, toiagul arhieresc al Preasfințitului Părinte Florentin Crihălmeanu și a fost condus spre tronul arhieresc pe care a stat, din 1930, cardinalul Iuliu Hossu în Catedrala “Schimbarea la Față”.

Cuvântul ÎPS Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la întronizarea PS Claudiu Lucian Pop

Cuvântul primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, adresat PS Claudiu Lucian Pop

(FOTO: Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla)

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel