Parada Junilor Braşoveni din Duminica Tomii nu va avea loc nici anul acesta, pe 9 mai, autorităţile locale luând decizia suspendării acesteia, însă se vor putea desfăşura alte obiceiuri din vechiul Braşov, din perioada Sărbătorilor Pascale, precum “Mersul la stropit” sau “Marţea cu plăcinte”, informează AGERPRES.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Conform unei informări transmise de Instituţia Prefectului Braşov, decizia a fost luată luni, în urma discuţiilor avute de prefectul Mihai Cătălin Văsii cu reprezentanţii Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, care grupează cele şapte cete de juni.

“Astfel, în urma discuţiilor, precum şi a analizei ulterioare în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, s-a stabilit suspendarea, în acest an, a Paradei Junilor din Duminica Tomii, 9 mai 2021, (‘ziua de călări’), din motive care ţin de prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 432 din 08.04.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 – Anexa 3, ‘Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc’ “, a precizat sursa citată.

În perioada Sărbătorilor pascale, Junii braşoveni vor putea desfăşura, cu respectarea măsurilor sanitare şi de protecţie pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, obiceiurile cunoscute ca “Reconstituirea Grupului Junilor Tineri”, “Mersul la stropit”, ”Marţea cu plăcinte” şi ”Aruncarea în ţol”.

Parada Junilor este un obicei străvechi, ţinut în duminica de după cea a Paştelui, potrivit căruia membrii asociaţiilor de juni defilează călare pe străzile Braşovului (vechi), pe parcursul defilării, ei fiind întâmpinaţi de locuitorii Braşovului cu urale şi aplauze, cărora junii le răspund prin a-i invita să-i însoţească să petreacă în natură alături de ei, la o serbare câmpenească, în locul numit Pietrele lui Solomon.

În cadrul obiceiului ”Marţea cu plăcinte”, devenit un eveniment, braşovenii şi turiştii îi pot admira pe Junii Tineri jucând hora şi alte jocuri tradiţionale în Piaţa Unirii şi pot savura plăcintele pe care aceştia le oferă participanţilor.

“Aruncatu-n ţol” se ţine în Vinerea mare şi este un obicei de iniţiere, prin care Junii Tineri sunt aruncaţi spre cer cu ajutorul unei cergi. ”Mersul la udat” este un obicei din a doua zi de Paşte şi, conform acestuia, sunt udate de către flăcăi cu apă proaspătă tinerele fete nemăritate.

(SURSA FOTO: Junii Brașovului / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania