7.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORMuzeul Țării Crișurilor și Muzeul Orașului Oradea fuzionează

Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Orașului Oradea fuzionează

Publicat în

spot_img
spot_img

Într-o conferință de presă susținută de către Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, a fost anunțată semnarea unui protocol de colaborare între cele două instituții pentru reorganizarea activității Muzeului Țării Crișurilor și a Muzeului Orașului Oradea. Începând cu 1 iulie, cele două muzee vor deveni o singură entitate juridică. Noua structură muzeală va funcționa în subordinea Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei, iar sediul va fi în actualul sediu al Muzeului Țării Crișurilor.

Fuziunea celor două instituții va duce la o strategie culturală unică, la reducerea cheltuielilor de funcționare (ca efect al fuzionării serviciilor suport) și la creșterea fondurilor alocate dotărilor în spațiile muzeale prin economiile realizate în urma reorganizării. De asemenea, vor fi folosiți cei mai buni experți locali pentru amenajarea noilor spații și va fi creat un card de turism unic pentru intrarea în muzee.

Am convenit trei etape în perioada următoare pe care noua structură muzeală să fie obligată să le respecte. Prima etapă este ca până la sfârșitul acestui an să fie finalizate lucrările la etajul II în clădirea Muzeului Țării Crișurilor și să deschidem secțiile de la acest etaj, de Artă și Istorie Contemporană. O a doua etapă ce se va derula până în primăvara anului viitor este finalizarea lucrărilor la etajul III din Muzeul Țării Crișurilor și deschiderea secției de Etnografie. Astfel, întreaga clădire va fi operațională. Tot până atunci va avea loc deschiderea Muzeului Francmasoneriei. A treia etapă, foarte importantă și unul dintre scopurile acestei fuziuni, este finalizarea amenajării sălilor în Palatul Princiar din Cetatea Oradea și marcarea Meridianului 0. Ne propunem ca aceste operațiuni de reorganizare a celor două structuri să se desfășoare în următoarele două luni ”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Toate spațiile din Cetatea Oradea sunt în prezent administrate de Muzeul Orașului Oradea. Prin această fuziune vor fi transferate Muzeului Țării Crișurilor spre folosință doar spațiile muzeale din Cetate. Restul spațiilor vor trece înapoi la Direcția Patrimoniu din Primăria Oradea”, a declarat Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, în conferința de presă.  

Consiliul Județean Bihor va asigura subvențiile necesare bunei funcționări a entității muzeale reorganizate, din fonduri proprii și din transferurile primite de la Municipiului Oradea.

Articole recente

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Accident cumplit pe Calea Moților, în Cluj

Traficul este închis complet pe Calea Moților

Salina Turda, printre obiectivele turistice promovate în cadrul celui mai important eveniment dedicat sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor

Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), va reuni în România, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie, peste 3.000 de invitaţi de rang înalt, din întreaga lume

Mai multe articole de același fel