Primarul Oradiei, Florin Birta, și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, au prezentat joi, într-o conferință de presă, proiectul noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumofiziologie din Oradea.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Spitalul va avea o capacitate de cel puțin 218 paturi, cu suplimentare până la 295, în funcție de necesități. La acestea se adaugă 20 de paturi de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă. Unitatea spitalicească va avea un compartiment pentru primiri urgențe, un ambulator integrat și un bloc operator pentru situații de urgență.

Potrivit CJ Bihor, suprafața totală a terenului este de 3,5 hectare, suprafața construită este de un hectar, iar parcarea va avea 175 locuri pentru autoturisme, 139 locuri pentru biciclete, ele fiind situate atât subteran cât și suprateran. Investiția totală este de 128 milioane de euro și va fi asigurată prin accesarea fondurilor europene.

„Acest nou proiect răspunde la două probleme. În noul spațiu vor fi mutate secțiile ce funcționează în spații necorespunzătoare, la infecțioase, în spitalul vechi de lângă magazinul Crișul și la TBC, pe strada Izvorului. În clădirea nouă vor fi tratate cazurile de coronavirus sau alte boli contagioase, fără a se bloca celelalte spitale. Acest spital ar putea prelua pacienți și din afara județului, în situații limită. Primăria Oradea, care gestionează spitalele, va duce greul derulării licitațiilor și construcției. Mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea proiectului”, a declarat Ilie Bolojan.

Consiliul Județean Bihor a adoptat în noiembrie anul trecut proiectul de hotărâre privind trecerea din domeniul public al județului Bihor în domeniul public al municipiului Oradea a unui teren cu o suprafață de 2,5 hectare pentru construirea viitorului Spital de Boli Infecțioase și Pneumofiziologie din Oradea.

„Ne dorim ca Oradea să aibă cel mai modern spital de boli infecțioase din România. Proiectul noului spital a fost realizat după trei principii: flexibilitate, securitate și eficiență. Un spital de boli infectioase trebuie să aibă de trei ori suprafața unui spital județean, datorită circuitelor de securitate, care ne feresc de contaminare. Urmează să demarăm procedura pentru proiectare și execuție, în primăvara anului viitor vor începe lucrările de construcție, urmând să fie finalizate pănă în anul 2025”, a spus Florin Birta.

(SURSA IMAGINI: CJ Bihor)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania