Procesiunea religioasă “Drumul Crucii” va avea loc în acest an cu respectarea măsurilor sanitare de prevenire a infectării cu noul coronavirus, credincioşii urmând să poarte pe umeri o cruce masivă din lemn pe un traseu de peste 10 kilometri, din oraşul Lupeni până în staţiunea montană Straja.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Participanţii la acest eveniment religios vor trebui să ţină cont de regulile sanitare şi să poarte mască. Oamenii sunt însă înţelegători şi nu cred că ar trebui să avem emoţii că ar putea să se întâmple ceva”, a declarat joi, pentru AGERPRES, iniţiatorul procesiunii, Emil Părău.

Crucea din lemn de paltin, cu o greutate de peste o sută de kilograme, va fi adusă vineri, la ora 11,00, de la schitul din Straja la biserica din Cimitirul Eroilor din Lupeni, unde un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, va săvârşi o slujbă religioasă.

Spre miezul zilei, participanţii vor pleca spre Straja, purtând cu ei crucea pe care sunt fragmente din moaştele a 14 sfinţi şi o bucăţică de lemn despre care se spune că provine din Crucea Mântuitorului. Crucea are o lungime de 4,4 metri, iar braţul scurt măsoară 2,2 metri.

Pe traseul celor 10,4 kilometri ai procesiunii, credincioşii se vor opri la 14 troiţe ce simbolizează popasurile lui Isus Hristos pe drumul spre Golgota. După aproape patru ore de urcuş, credincioşii vor ajunge la schitul din Straja, nu înainte de a trece printr-un tunel pe pereţii căruia este pictat calendarul creştin ortodox. Crucea va rămâne în schitul din Straja până la Sărbătoarea Paştelui de anul viitor.

Procesiunea “Drumul Crucii” a fost iniţiată în anul 2000, iar de atunci, la cele 22 de ediţii au luat parte mii de credincioşi din toată ţara. Evenimentul este considerat ca unic în Europa datorită lungimii traseului parcurs şi a faptului că se pleacă dintr-un oraş şi se ajunge sus, pe munte.

(FOTO: Statiunea Straja – Pro Straja / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania