Angajații Serviciului Salvamont au finalizat degajarea traseelor turistice de pe versantul nordic, cel dinspre centrul istoric, al muntelui Tâmpa, de arborii doborâți din cauza căderile abundente de zăpadă de la mijlocul lunii martie. Astfel, în acest moment se circulă în condiții optime pe Drumul Serpentinelor, Treptele lui Gabony și Drumul Cavalerului, a anunțat joi Primăria Brașov.

După finalizarea inventarierii tuturor arborilor căzuți pe muntele Tâmpa, angajații Regiei Locale a Pădurilor Kronstadt au început degajarea traseelor de pe versantul sudic, zona cea mai grav afectată. În acest moment se intervine pe pe poteca turistică marcată cu triunghi albastru, paralelă cu str. Molidului din cartierul Răcădău. În paralel vor începe lucrările și pe traseul spre Șaua Tâmpei, astfel încât până la jumătatea lunii mai toate traseele de drumeție să fie practicabile.

,,Am avut întâlniri cu Salvamontul și cu Regia Pădurilor Kronstadt, am stabilit ca termen de rezolvare a problemelor cu privire la degajarea traseelor turistice termenul de 14 mai. Se intervine în fiecare zi, inclusiv cu utilaje, pentru că în total au fost aproximativ 3.500 de arbori căzuți în Masivul Tâmpa, parte din ei blocând traseele turistice și potecile. Deja s-a finalizat degajarea potecilor dinspre centrul istoric. Urmează zilele acestea degajarea potecii paralele cu strada Molidului și, la final, degajarea drumului de acces în Șaua Tâmpei. În primă fază, dat fiind că vorbim de o necesitate urgentă de a degaja traseele, se secționează porțiunile care blochează potecile, trunchiurile sunt lăsate în zona respectivă urmând a fi recoltate, extrase în momentul în care se rezolvă toată partea de avize și toate licitațiile aferente, pentru că la un astfel de volum de masă lemnoasă este nevoie de a organiza o licitație publică pentru extragerea arborilor căzuți”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Pentru degajarea acestor trasee lucrează echipa de exploatare a RPLP Kronstadt. De asemenea, angajații care au sprijinit activitatea de degajare efectuată de Serviciului Salvamont vor fi relocați pentru a degaja traseele de pe versantul sudic.

Potrivit Primăriei Brașov, s-a încheiat și activitatea de inventariere a arborilor doborâți în suprafața ariei naturale protejate Tâmpa. Au fost inventariați peste 3.500 de arbori doborâți și rupți de zăpadă.

(FOTO: Primăria Brașov)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania