O creştere a acumulării apei în barajul Someşul Rece I, situat în Defileul Someşul Rece, peste cota de siguranţă a acestuia, a fost înregistrată noaptea trecută, populaţia din zonă fiind avertizată preventiv cu un mesaj prin sistemul RO-Alert pentru a lua măsuri de autoevacuare, a informat luni ISU Cluj.

Creşterea nivelului de acumulare, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a topirii zăpezii din zona de munte, s-a oprit şi luni după-amiază este în scădere, iar locuinţele şi locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranţă, a precizat sursa citată.

Duminică seara a fost constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă, iar la faţa locului s-a deplasat, începând cu ora 22.00, o comisie condusă de către prefectul judeţului Cluj, alături de specialişti din cadrul Hidroelectrica şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, pentru a evalua situaţia şi eventualele pericole care ar putea fi pentru populaţia din zonă.

Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducţiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s. Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafaţă, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranţă ale barajului şi în aval de barajul de acumulare.

Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Şomeşul Rece, între localităţile Măguri Răcătău şi lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populaţiei să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

În continuare, la faţa locului comisia de specialitate evaluează situaţia privind eventualele modificări care pot să apară.

(FOTO: sts.ro)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.