Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara îşi redeschide porţile pentru public, miercuri, de la ora 19,00, în Sala Studio a teatrului, odată cu premiera spectacolului “Doar lejer”, regizat de Kedves Emoke.

Conform unui comunicat de presă al teatrului, patru personaje, în aparenţă banale, cu poveşti de viaţă ale căror parcursuri se întrepătrund în planuri şi segmente de vârstă diferite. Banalitatea este aşezată însă rapid în plan secund, în momentul în care fiecare în parte îşi dezvăluie fragilitatea. O fragilitate la care sunt condamnate definitiv de către factorii externi, la rândul lor aparent banali, care o generează.

Unele dintre aceste scene sunt guvernate de o frumuseţe şi delicateţe aparte, cum este cea în care o fetiţă desenează pe perete umbra tatălui său, de teamă să nu îl piardă definitiv odată cu plecarea lui în moarte. Iar martorul acestei scene este sfertul de kilogram de mărgele primit în dar de la tată chiar în acea zi.

Construcţia spectacolului presupune întoarceri în timp, de la maturitate la copilărie, tocmai pentru a sublinia cauzele care au trunchiat şi au deformat destinul personajelor.

Este o provocare atât pentru regizor, cât şi pentru actori, care reuşesc pe deplin să ridice un spectacol lipsit de incongruenţe, valid din punct de vedere al mesajului şi al emoţiei.

La coerenţa acestui adevărat concert teatral îşi mai aduc contribuţia scenografia (semnată de Albert Alpar), muzica (Bayer Sebastian) şi animaţia (Molnar Anna Luca şi Magyar Zsolt). În distribuţie îi regăsim pe actorii Bandi Andras Zsolt, Jancso Elod, Magyari Etelka şi Matyas Zsolt Imre.

Spectacolul se va desfăşura cu respectarea normelor legale în vigoare privind numărul de persoane care au acces în sala de spectacole. Următoarele reprezentaţii sunt programate în datele de 6 mai şi 11 iunie. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.