Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, a semnat joi primul contract de execuție în cadrul celui mai amplu proiect de modernizare a municipiului.

Este vorba despre contractul de lucrări în cadrul proiectului „Modernizarea transportului prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul Central”. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 46 de milioane de lei, este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și vizează atât încurajarea folosirii soluțiilor de transport alternative (autobuze ecologice, velo, pietonal), cât și realizarea unor transformări benefice evidente în zona centrală a municipiului Hunedoara, prin ample lucrări de reabilitare și modernizare.

Proiectul este corelat cu alte două proiecte de același tip, „Coridorul Est” și „Coridorul Vest”, de asemenea finanțate prin POR. Cele trei proiecte au o valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro. Prin implementarea lor va fi modernizată întreaga rețea de transport local, iar mai multe zone importante ale municipiului Hunedoara vor beneficia de transformări pozitive notabile.

Contractul de lucrări pentru „Coridorul Central” a fost adjudecat prin licitație de Asocierea Sustainable Urban Mobility Solutions – Proactiv SRL.

Potrivit municipalității, acest proiect prevede, în principal, construirea unei autobaze moderne în zona Hășdat, amenajarea a 20 de stații de încărcare pentru autobuzele hibrid, achiziționarea a trei autobuze hibrid (restul de 17 autobuze urmând a fi achiziționate prin celelalte două proiecte similare amintite), reabilitarea și modernizarea zonelor pietonale de pe Bulevardul Dacia (inclusiv reconfigurarea și modernizarea zonei pietonale „Sanitas” precum şi reabilitarea zonei „lanţului Cora”), implementarea unui sistem inteligent de management al traficului și a unui sistem informatic de management al transportului în comun, modernizarea a zece stații de autobuz existente și amenajarea unei stații noi.

Sistemul de management al traficului va beneficia de noile tehnologii larg folosite în orașele dezvoltate (inclusiv sisteme de „numărare” a mașinilor care intră într-o intersecție, prin bucle inductive montate în asfalt, care să optimizeze în timp real funcționarea semafoarelor), iar stațiile de autobuz vor fi conectate digital la sistemul de management al transportului în comun, dotate cu prize USB, Wi-Fi, panouri interactive de informare și camere de supraveghere.

Proiectul mai prevede, printre altele, semaforizarea a trei treceri de pietoni și a unei intersecții, modernizarea semaforizării în alte 6 intersecții, reconfigurarea și modernizarea zonelor verzi și a traseelor pietonale, precum și amplasarea de mobilier urban modern, mai ales în zona „Sanitas”.

Tot prin acest proiect se va construi o pistă de biciclete de aproape doi kilometri (de pe strada Bucegi, pe Bulevardul Dacia până la intersecția cu Bulevardul Republicii), se vor amenaja șase stații de închiriere biciclete și se vor achiziționa 188 de biciclete care vor fi disponibile în cadrul unui sistem modern de bike-sharing.

(NOTĂ: Imaginile au doar rol de prezentare a conceptului proiectului, detaliile de execuţie putând fi diferite)

Proiectul „Coridorului Central” va fi complementar cu alte două proiecte de același tip pentru care Primăria Hunedoara are deja semnate contracte de finanțare cu ADR Vest: „Coridorul Est” (aflat acum în procedura de licitație pentru desemnarea executantului), respectiv „Coridorul Vest” (pentru care procedura de licitație va începe după ce se vor finaliza o serie de studii istorice necesare, conform legislației, deoarece acest proiect vizează și zone din Centrul Vechi al Hunedoarei și din apropierea Castelului Corvinilor).

„Proiectele privind modernizarea transportului sunt, de fapt, unul singur. Am fost nevoiți să gândim trei proiecte delimitate pentru a ne putea încadra cu fiecare în limita maximă de finanțare – 10 milioane de euro. Atragem astfel 30 de milioane de euro cu ajutorul cărora sunt sigur că vom reuși să continuăm să schimbăm în bine viața hunedorenilor. Eu, unul, de abia aștept să avem o zonă pietonală «pe Sanitas», cum spunem noi, localnicii, și mai frumoasă decât Pietonala Corvin, să avem pistă de biciclete iluminată cu spoturi led amplasate la nivelul asfaltului, 20 de autobuze hibrid nou-nouțe care să circule în cadrul unui sistem de transport inteligent și interactiv, sistem inteligent de bike-sharing și să ne bucurăm de toate celelalte beneficii produse de implementarea acestor proiecte: poluare mai puțină, trafic mai fluent, zone de promenadă și relaxare la standardele actuale și multe altele”, a declarat Dan Bobouțanu.

Primarul Hunedoarei speră ca lucrările efective în cadrul proiectului ce vizează „Coridorul Central” să înceapă chiar din ultima decadă a lunii mai, după ce constructorul va depune garanția de bună execuție, 10 la sută din valoarea contractului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.