Construcția centralei de la Iernut, investiție de peste 260 de milioane de euro, blocată; Contractul, pe punctul de a fi reziliat

0
269

(Februarie 2019. Vizită de lucru a conducerii Romgaz pe șantierul centralei electrice de la Iernut. SURSA FOTO: Romgaz / Facebook)

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Proiectul construcției noii centrale de producere a energiei electrice din Iernut, județul Mureș, este blocat. Constructorul, un consorțiu format din compania spaniolă Duro Felguera și compania românească Romelectro, a cerut reevaluarea contractului și prelungirea termenului contractual prezentând cauze „imprevizibile” – pandemia, modificările legislative etc. Romgaz, beneficiarul investiției, a anunțat la începutul lunii aprilie anul acesta intenția de a rezilia contractul. Procedura de reziliere a fost suspendată în mai multe rânduri, cel mai recent la sfârșitul săptămânii trecute, iar cele două părți încearcă să ajungă la o soluție amiabilă pentru continuarea investiției de la Iernut, considerată de interes strategic pentru sistemul energetic din România.

În 31 octombrie 2016, Romgaz a încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera (DF) si Romelectro contractul privind realizarea proiectului „Dezvoltarea Centralei termoelectrice (CTE) Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze“, contract care prevede proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor și punerea în funcțiune.

Valoarea contractului este de aproximativ 268 milioane de euro fără TVA, iar termenul de finalizare a lucrărilor prevăzut în contract este de 36 de luni.

Potrivit Romgaz, termenul de execuție a fost modificat succesiv. În ianuarie anul trecut s-a extins la 40 de luni, cu termen de finalizare 26 mai 2020, iar în mai anul trecut s-a extins la 47 de luni, cu termen de finalizare 26 decembrie 2020.

În 3 şi 17 decembrie anul trecut au avut loc negocieri între reprezentanţii Romgaz şi ai consorțiului DF-Romelectro pentru prelungirea termenului de execuţie şi a costurilor aferente finalizării construcţiei centralei. În 22 decembrie, consorțiul a transmis o adresă prin care a solicitat o extensie a termenului de execuţie şi costuri suplimentare.

Romgaz a cerut rezilierea contractului

Consiliul de Administraţie al Romgaz a hotărât în 23 decembrie că ,,nu este de acord cu modificarea Contractului de lucrări încheiat de către SNGN ROMGAZ SA cu antreprenorul general, Asocierea DURO FULGUERA SA şi ROMELECTRO SA, pentru dezvoltarea CTE Iernut, sub aspectul modificării termenului de execuţie a lucrărilor şi a ajustării preţului contractului, precum şi a oricăror altor clauze care ar avea ca efect modificarea celor două elemente contractuale menţionate anterior”.

În 30 decembrie, Romgaz a transmis consorțiului decizia privind neprelungirea termenului de execuţie şi neacceptarea solicitării privind costurile suplimentare, “urmând a se percepe penalităţi de întârziere conform Contractului, începând cu 27.12.2020 până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor”.

Printre cauzele invocate de Romgaz care au dus la întârzierea proiectului de la Iernut se numără: nefinalizarea lucrărilor de foraj în termen, situaţia de criză și întârzierile provocate de pandemia de Covid-19, perioade îndelungate pentru derularea procedurilor de achiziţie, imposibilitatea încheierii unor contracte de închiriere / cumpărare a terenurilor, datorată numeroaselor modificări legislative, cât şi a lipsei actelor de proprietate, lipsa existenţei pe piaţă a unor producători români etc.

În 2 aprilie anul acesta, Romgaz a trimis consorțiului o notificare de reziliere a contractului de lucrări și a solicitat de la cele două companii despăgubiri de aproximativ 100 de milioane euro. Romgaz demarase și o expertiză tehnico-economică pentru determinarea stadiului fizic și valoric de execuție a contractului și stabilirea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției.

Proiect afectat de pandemia de Covid-19 și schimbarea legislației

Reprezentanții consorțiului DF-Romelectro susțin că evoluția lucrărilor la centrala de la Iernut a fost încetinită de diverși factori care nu au avut legătură cu cele două companii. „S-a ajuns la acorduri cu privire la impactul unora dintre acești factori asupra proiectului, ceea ce a dus la mai multe prelungiri ale termenelor. Ultima dată care a fost convenită pentru finalizare a fost data de 26 decembrie 2020. În urma acestor acorduri, din martie 2020, evoluția lucrărilor a fost afectată negativ de restricțiile generate de pandemia de COVID-19, existând cazuri pozitive atât în rândul personalului consorțiului, cât și al clientului implicat direct în proiect, acesta fiind principalul motiv pentru care proiectul nu a putut fi terminat la timp. La nivel global, până la momentul actual, proiectul a fost realizat deja în proporție de 93%, fără nemulțumiri din partea ROMGAZ cu privire la calitatea lucrărilor executate. În cadrul acestui progres, răspunderea Duro Felguera în ceea ce privește proiectul este practic deja finalizată, mai rămâne doar să efectueze lucrările de punere în funcțiune a instalației care, la rândul său, depind de finalizarea lucrărilor care revin ROMELECTRO”, potrivit consorțiului.

Asocierea susține că a purtat discuții cu reprezentanții Romgaz de la jumătatea anului 2019 referitor la o serie de sesizări care necesitau rezolvare. Cea mai importantă privește costurile mai mari cauzate de forța de muncă, costuri pe care consorțiul a trebuit să le suporte în urma unei Ordonanțe de urgență a Guvernului, emisă după demararea proiectului, și care a dus la creșterea salariului minim și, implicit, a nivelului salariului mediu în domeniul construcțiilor.

„În plus, Consorțiul a făcut sesizări din cauza îmbunătățirilor și modificărilor solicitate de ROMGAZ, precum și pentru costurile suplimentare de ședere pentru întârzierile care nu au fost cauzate de Consorțiu și recunoscute de ROMGAZ. Costurile suplimentare pe care a trebuit să le absoarbă Consorțiul au îngreunat desfășurarea lucrărilor, în special pe cele din domeniul de aplicare al ROMELECTRO. Valoarea acestor solicitări, motivate și documentate de Consorțiu, se ridică la aproximativ 60 de milioane euro. În plus, Consorțiul a obținut recunoașterea oficială din partea Camerelor de Comerț din Mureș și Vrancea, competente în materie conform contractului, a pandemiei cauzate de Covid-19 ca fiind un eveniment de forță majoră în cadrul contractului, pe o perioadă de 9 luni (în perioada martie ’20 – decembrie ’20). Consorțiul solicită ROMGAZ prelungirea termenului de realizare a proiectului cu respectiva perioadă. ROMGAZ refuză să recunoască solicitările Consorțiului deși acestea se bazează pe contract și pe legea română și că dreptul la acestea a fost confirmat de managerii de proiect ai ROMGAZ. De exemplu, contractul prevede în mod expres că, în cazul unor modificări survenite în cadrul legislativ în urma semnării contractului – așa cum este cazul în ceea ce privește costurile care decurg din OUG114 – consecințele acestora nu trebuie asumate de Consorțiu. De asemenea, și ca exemplu suplimentar, contractul prevede în mod expres că, în cazul oricărei situații de forță majoră – cum ar fi pandemia de Covid-19 – certificată de autoritățile române competente, Consorțiul este scutit de responsabilitățile sale în perioada respectivă”, susțin reprezentanții DF-Romelectro.

Consorțiul susține că solicitarea Romgaz de reziliere a contractului are la bază exclusiv faptul că centrala de la Iernut nu a putut fi finalizată la data de 26 decembrie 2020, și ignoră, printre altele, impactul cauzat de Covid-19, recunoscut oficial de autoritățile competente. Reprezentanții consorțiului mai afirmă că suma pretinsă ca despăgubiri de către Romgaz este total disproporționată și nu este în concordanță cu clauzele contractului care includ în mod expres valoarea despăgubirilor care trebuie plătite în caz de întârziere, mult mai scăzută decât solicită în prezent Romgaz.

Reziliere amânată. Se încearcă un nou acord pentru continuarea contractului

Compania Romgaz și-a arătat intenția de a găsi o soluție pentru deblocarea proiectului și pentru continuarea lucrărilor la centrala de la Iernut cu DF-Romelectro.

În 8 aprilie anul acesta, Romgaz a suspendat notificarea de reziliere a contractului de lucrări pe o perioadă de 14 zile, interval în care consorțiul să prezinte o propunere concretă de finalizare și punere în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil.

Suspendarea notificării de reziliere a fost prelungită în 22 aprilie. „Decizia de prelungire a suspendării a fost luată în vederea continuării negocierilor cu Executantul, pentru identificarea, evaluarea și implementarea unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil, cu respectarea drepturilor și intereselor legitime ale S.N.G.N. ROMGAZ S.A”, au explicat reprezentanții Romgaz.

În data de 6 mai, Romgaz a prelungit din nou suspendarea notificării de reziliere a contractului de lucrări având ca obiect dezvoltarea Centralei termoelectrice de la Iernut. „Decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a Contractului de lucrări (…) a fost luată ca urmare a scrisorii DURO FELGUERA SA (…), prin care se comunică faptul că au intervenit modificări la nivelul conducerii DURO FELGUERA SA și a solicitării unei noi întrevederi pentru reluarea negocierilor, în vederea identificării, evaluării și implementării unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil”, a transmis Romgaz.

Asocierea DF-Romelectro a anunțat la rândul ei, printr-un comunicat, că au ajuns la un acord cu Romgaz pentru prelungirea suspendării procedurilor judiciare pentru încă 15 zile pentru a ajunge la o soluție amiabilă care să permită continuarea proiectului. „Companiile participante au solicitat restabilirea echilibrului contractului și prelungirea termenului contractual din cauza concurenței unor cauze imprevizibile care nu pot fi atribuite contractantului, cum ar fi pandemia, modificările legislative, extinderea domeniului contractual și instrucțiunile emise de către compania statală, printre altele, care au cauzat „un impact mare” asupra executării contractului”, au transmis reprezentanții consorțiului.

Material realizat și cu sprijinul lui Raul Sanchez, colaborator al Știrilor Transilvaniei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania