Muzeul Național Brukenthal din Sibiu invită publicul la expoziţia „Regina Maria şi membrii Casei Regale a României” – Colecţia Radu Marţi.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Expoziția va fi deschisă în perioada 12 mai – 27 iunie, la Palatul Brukenthal, Cabinetul de cartografie. Vernisajul va avea loc miercuri, 12 mai, ora 12:00, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, accesul fiind limitat în funcţie de spaţiul necesar distanţării participanţilor.

„Om de afaceri de succes, Radu Marţi este un pasionat colecţionar şi un “artist de duminică” cu o putere de muncă atât de mare, încât poate rivaliza cu orice artist cu normă întreagă. Cele peste o sută de desene în creion, în care sunt reprezentaţi membrii Casei Regale a României, stau mărturie în acest sens, ele fiind realizate într-un scurt interval de timp: 2019-2020. Dar aceste desene reprezintă doar un eşantion tematic din prolifica activitate de creaţie a lui Radu Marţi. Nucleul spiritual al expoziţiei este reprezentat de Regina Maria a României. (…) În expoziţia de faţă, Radu Marţi, prin dubla sa ipostază – cea de artist şi cea de colecţionar – a reuşit să ne aducă în atenţie ceea ce a înţeles Ernst Kantorowicz prin cele “două corpuri ale regelui”. Mai precis, pe de-o parte, ne este înfăţişat corpul uman/muritor al monarhului, materializat printr-o serie de portrete şi fotografii personale în care este surprinsă dimensiunea neinstituţională a membrilor Casei Regale sau, dacă vreţi, este descoperit regele “dincolo de sala tronului”, cum ar fi spus Dan Horia Mazilu. La acest “corp uman” al regelui, se adaugă cărţile de autor cu autograf ori lucrările artistice realizate de regina Elisabeta ori de regina Maria. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte “corpul instituţional” ori “corpul nemuritor” al regelui, în colecţia lui Radu Marţi sunt prezente mai multe medalii, decoraţii ori busturi care au fost realizate în timpul monarhiei sau care reprezintă efigiile membrilor Casei Regale a României”, spune curatorul expoziției, Valentin Trifescu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania