15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂExpoziţie „Regina Maria şi membrii Casei Regale a României”, la Muzeul Național...

Expoziţie „Regina Maria şi membrii Casei Regale a României”, la Muzeul Național Brukenthal

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu invită publicul la expoziţia „Regina Maria şi membrii Casei Regale a României” – Colecţia Radu Marţi.

Expoziția va fi deschisă în perioada 12 mai – 27 iunie, la Palatul Brukenthal, Cabinetul de cartografie. Vernisajul va avea loc miercuri, 12 mai, ora 12:00, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, accesul fiind limitat în funcţie de spaţiul necesar distanţării participanţilor.

„Om de afaceri de succes, Radu Marţi este un pasionat colecţionar şi un “artist de duminică” cu o putere de muncă atât de mare, încât poate rivaliza cu orice artist cu normă întreagă. Cele peste o sută de desene în creion, în care sunt reprezentaţi membrii Casei Regale a României, stau mărturie în acest sens, ele fiind realizate într-un scurt interval de timp: 2019-2020. Dar aceste desene reprezintă doar un eşantion tematic din prolifica activitate de creaţie a lui Radu Marţi. Nucleul spiritual al expoziţiei este reprezentat de Regina Maria a României. (…) În expoziţia de faţă, Radu Marţi, prin dubla sa ipostază – cea de artist şi cea de colecţionar – a reuşit să ne aducă în atenţie ceea ce a înţeles Ernst Kantorowicz prin cele “două corpuri ale regelui”. Mai precis, pe de-o parte, ne este înfăţişat corpul uman/muritor al monarhului, materializat printr-o serie de portrete şi fotografii personale în care este surprinsă dimensiunea neinstituţională a membrilor Casei Regale sau, dacă vreţi, este descoperit regele “dincolo de sala tronului”, cum ar fi spus Dan Horia Mazilu. La acest “corp uman” al regelui, se adaugă cărţile de autor cu autograf ori lucrările artistice realizate de regina Elisabeta ori de regina Maria. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte “corpul instituţional” ori “corpul nemuritor” al regelui, în colecţia lui Radu Marţi sunt prezente mai multe medalii, decoraţii ori busturi care au fost realizate în timpul monarhiei sau care reprezintă efigiile membrilor Casei Regale a României”, spune curatorul expoziției, Valentin Trifescu.

Articole recente

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Mai multe articole de același fel

Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, prezintă premierea națională a spectacolului „Ciobanul și Domnița”, după un textul unui basm semnat de Regina Maria

Teatrul de Păpuși „Prichindel” se pregătește de o premieră națională, realizată cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la încoronarea primilor regi ai României: Regele Ferdinand și Regina Maria. Este vorba de spectacolul „Ciobanul și Domnița”, care are la bază basmul cu același titlu semnat de Regina Maria.

Trafic întrerupt mai bine de două ore pe Transfăgărășan din cauza unor căderi de pietre pe carosabil

Traficul rutier a fost întrerupt mai bine de două ore pe DN 7C Transfăgărăşan, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, din cauza unor căderi de pietre pe carosabil și a lucrărilor de îndepărtare a acestora.